Leden stemmen over ultimatum voor Hochwald

De leden hebben tegen het tweede eindbod van Hochwald gestemd. Zoals aangegeven, heb ik met onze kaderleden gesproken over de vraag wat we gaan doen nu de directie heeft aangegeven vast te willen houden aan het 2e eindbod voor een nieuwe cao Hochwald.

Dat geldt ook voor de vraag wat te doen nu de directie heeft aangegeven dat het te vroeg is om afspraken te maken over de gevolgen die voortvloeien uit het besluit van de Duitse concerndirectie met betrekking tot de SCM- en blikproductie.

Voorafgaand aan het voorstel vraag ik jullie aandacht voor het volgende.

1. Samen één lijn trekken
Het zal nooit zo zijn dat in een grote groep iedereen hetzelfde vindt of denkt. Wil de groep toch als éénheid optreden dan is het belangrijk dat de groep bij elkaar blijft. Dat lukt alleen wanneer iedereen bereid is om een besluit van de meerderheid van de groep te accepteren om vervolgens ook weer solidair te zijn met die meerderheid. Ook al is het individu het niet eens met het besluit van de meerderheid.

Volgens mij staan we bij Hochwald voor een belangrijke opgave. Gaat het ons lukken om op basis van gelijkwaardigheid nu, maar ook in de toekomst, te onderhandelen met de Hochwald directie? Ik denk dat dit alleen maar gaat lukken wanneer we in staat zijn om als eenheid te handelen, ondanks de verschillen van mening die er ongetwijfeld zijn.

2. Zonder eenheid geen gelijkwaardigheid
Zonder eenheid geen gelijkwaardigheid en zonder gelijkwaardigheid geen balans aan de onderhandelingstafel en dus ook geen balans in de uitkomst van de onderhandelingen.

Volgens onze statuten en reglementen moet driekwart van de leden, die stemmen over een ultimatum aan de directie,  instemmen met dat ultimatum. Alleen dan kunnen we in actie komen en een beroep doen op de stakingskas. Als van de 100 vakbondsleden 10 vakbondsleden hun stem uitbrengen en van die 10 leden stemmen 8 leden voor een ultimatum dan kunnen we dat ultimatum ook versturen. De vraag is of we er dan op kunnen vertrouwen dat we als groep de eenheid vormen die nodig is? Ik denk van niet.

Om te voorkomen dat we met een te kleine groep leden het ultimatum steunen zullen de kaderleden na zondag 15 november 18:00 uur alle leden, die dan nog niet hebben gestemd, benaderen om alsnog hun stem uit te brengen.

Als minder dan driekwart van de stemmen tegen een ultimatum is, zullen wij het bod van de werkgever accepteren.Als een kleine groep leden zijn stem uitbrengt, zal ik met de kaderleden bespreken of er voldoende draagvlak is voor een ultimatum en dus voor acties. De kaderleden en ik kunnen dan besluiten geen ultimatum te stellen.

Als het gaat om de cao doen wij het onderstaande voorstel
Wij stellen voor om de directie van Hochwald Bolsward een ultimatum te stellen. In dit ultimatum geven we aan dat de directie moet instemmen met de voorstellen die we hebben gedaan voor de nieuwe cao per 01-04-2020. Wanneer de directie hiermee niet alsnog instemt dan zullen we na verloop van het ultimatum werkonderbrekingen voor korter of langere tijd organiseren

Als het gaat om de positie van de locatie Bolsward het volgende
De directie heeft ons uitgenodigd om in gesprek te gaan over de plannen die zij hebben en die moeten bijdragen aan het blijven overtuigen van de concerndirectie als het gaat om de goede lange termijnperspectieven van en voor de fabriek Bolsward. Wij zullen de directie laten weten dat we dat gesprek aan willen gaan, zodra er een nieuwe cao Hochwald is overeengekomen.
Naar aanleiding van dat gesprek gaan we in overleg met onze kaderleden en met jullie om te bepalen of we vasthouden aan onze insteek om een sociaal plan af te willen spreken.

Hoe verder
Ik vraag je om mij voor zondag 15 november 2020 te laten weten of je wel of niet instemt met het stellen van een ultimatum aan de directie voor de nieuwe cao per 01-04-2020. Je kunt hiervoor het stembriefje gebruiken die ik als bijlage bijsluit.
De kaderleden zullen de leden, die hun stem voor zondag 15 november 2020 nog niet hebben uitgebracht, persoonlijk benaderen en hen vragen om alsnog te stemmen. De uitslag van de stemming laten we jullie daarna zo snel mogelijk weten.

Ik hoop dat jullie allemaal zullen stemmen en wat mij betreft is dat een stem voor het stellen van een ultimatum aan de directie. In het ultimatum zullen wij schrijven dat de directie moet instemmen met de volgende eisen:

  • Een looptijd van 1 jaar;
  • Per 1-4-2020 een loonsverhoging van 3% structureel;
  • Gelijk werk – gelijk loon; uitzendkrachten worden beloond conform alle beloningsbepalingen van de CAO Hochwald (behalve pensioen), dit met in achtneming van de arbeidsduur die van toepassing is zoals gedefinieerd in artikel 6 van de cao;
  • Structurele formatieplaatsen worden bezet door werknemers met een dienstverband met Hochwald en niet door uitzendkrachten;
  • Gezamenlijk onderzoek naar alternatieve roostermogelijkheden bij Hochwald;
  • Voorzetting van de regeling werkgeversbijdrage.

CNV Vakmensen
Mede namens de kaderleden
Henk Jongsma, bestuurder

Downloads