Nieuwe cao zuivel en het zuivel pensioen vragen nu nog om geduld.

De cao zuivel en de pensioen cao zuivel lopen tot het einde van dit jaar. Bij het afsluiten van de vorige cao was het idee om het najaar te gebruiken om eerst tot een nieuwe pensioen cao te komen en daarna ook een nieuwe arbeidsvoorwaarden cao af te sluiten.

Partijen blijken voor de pensioen cao meer tijd nodig te hebben. De pensioen regeling in de zuivel is complex. Naast de BPZ regeling zijn er oude regelingen van voor 2015. Daar komt bij dat de BPZ regeling door de lage rente negatief wordt beïnvloed en hebben we te maken met het pensioen akkoord.

Er zijn verkennende gesprekken gevoerd en zowel werkgevers als bonden zoeken naar mogelijkheden om de BPZ regeling te verbeteren. Dit is geen eenvoudige opdracht omdat voor zowel werkgevers als werknemers er aan de mogelijke oplossingen haken en ogen zitten.

Voor de arbeidsvoorwaarden cao is een commissie actief die een aantal zaken m.b.t. thema tijd uitwerkt (tijdloon, feestdagentoeslag en overwerktoeslag).
We zijn nog in afwachting van de uitkomsten hiervan.

Daarbij komt dat wij afspraken over de pensioen cao en de arbeids- voorwaarden cao niet los van elkaar zien. Wij wil goede afspraken maken voor het pensioen en de reguliere cao. Wij willen voorkomen dat wanneer we goede afspraken maken voor de pensioen cao deze zich vertalen in matige afspraken over de arbeidsvoorwaarden cao. Met andere woorden: wat we aan de ene kant bereiken wordt aan de andere kant (deels) ongedaan gemaakt.

Wij gaan voor goede afspraken die in samenhang beoordeeld kunnen worden.

In januari zetten we de gesprekken voort.
We houden jullie op de hoogte!

Henk Jongsma
Bestuurder CNV Vakmensen
E: h.jongsma@cnvvakmensen.nl
T: 0622383073