Cao-overleg Unilever, voorstellen toegelicht

Op 2 juni is er door Unilever, CNV Vakmensen en FNV voor de eerste keer gesproken over een nieuwe cao voor de medewerkers van Unilever. Tijdens dit overleg zijn de voorstellen van de vakbonden en de werkgever gedeeld en toegelicht. In deze nieuwsbrief een update, al valt er nog niet heel veel te vertellen.

Voorstellen Unilever 

Unilever wil een cao met een looptijd van een jaar; dat betekent dus tot en met 31 maart 2023.
Op het gebied van loon heeft Unilever (nog) geen concreet percentage loonsverhoging genoemd. Men wil een eenmalige gedeeltelijke compensatie van de kostenstijging.
Als je thuiswerkt, wil Unilever je daarvoor € 2,00 per geregistreerde thuiswerkdag betalen (€ 2,00 is de huidige maximaal fiscaal onbelaste vergoeding).
Unilever wil de bonusregeling (performance management) van WL 2 en hoger ook van toepassing laten zijn op WL 1. Het is nu nog te vroeg om hierop inhoudelijk in te gaan, omdat de gesprekken hierover nog in een oriënterend stadium zijn. Wel hebben we tijdens eerdere overleggen waarin Unilever liet weten dat dit voor hen een belangrijk punt was, een eerste bezorgde reactie op dit voorstel gegeven. Unilever wil naar een meer persoonlijke score die mede afhankelijk is van bedrijfsprestaties. Het gaat niet om een kostenbesparing volgens Unilever. Wordt vervolgd. 
De aanvullingsregeling bij werkloosheid en arbeidsongeschiktheid via de stichting SPAWW ('het 3e wwjaar'), waar jij overigens zelf de premie voor betaalt, is verlengd per 1 oktober a.s. (de huidige regeling loopt dan af). 
Unilever heeft laten weten dat zij graag De Vegetarische Slager wil integreren in de Unilever-CAO; dit kost Unilever € 1 miljoen.

De voorstellenbrieven van de vakbonden

Hoewel er (nuance-)verschillen liggen in de voorstellen van CNV Vakmensen en FNV is de grote lijn toch wel dat we het belangrijk vinden dat je een structurele loonsverhoging krijgt, waarmee je je koopkracht in ieder geval enigszins overeind houdt. Dat is in deze tijd van hyperinflatie al moeilijk genoeg.
Zoals je weet, heeft CNV Vakmensen ook voorgesteld om 5 mei jaarlijks een betaalde vrije dag te laten zijn (erbij en dus niet in ruil voor een feestdag die gevoelsmatig of praktisch toch al niet zoveel waard is).
Ook hebben we voorstellen gedaan waardoor je duurzamer kunt reizen en/of wonen.
M.b.t. thuiswerken en reizen willen we in de cao opnemen dat de maximale fiscale ruimte wordt gebruikt. We verwachten dat de huidige bedragen als gevolg van de hoge energie- en brandstofprijzen zullen stijgen en het is dan gemakkelijker om gebruik te maken van de maximale fiscale mogelijkheden dan om elk jaar opnieuw, een beetje achter de feiten aanlopend, te onderhandelen over de aanpassingen die mogelijk zijn.
Verder hebben we voorgesteld dat iedereen die lid wordt van de vakbond, het eerste jaar lid kan zijn op kosten van Unilever. Deze afspraak stond in de inmiddels afgelopen cao en is dus nu niet meer van kracht (behalve in juni, daarover verderop meer). Omdat vakbondsleden de verantwoordelijkheid nemen voor het tot stand komen van de cao, hebben we deze keer ook voorgesteld om aan álle vakbondsleden het contributiebedrag van één jaar te vergoeden.
Naar aanleiding van de reacties die binnenkwamen op de concept-voorstellenbrief hebben we tijdens het overleg aangegeven dat het ook belangrijk is om energie te steken in het onderhoud van het functiegebouw, nu dit al weer een tijd geleden heeft plaatsgevonden.
En ook onze voorstellen zijn gebaseerd op een looptijd van een jaar, maar als het nodig is, dan is dat geen keihard gegeven. Het gaat om de kwaliteit van de afspraken.

Op 6 juli gaan we verder

Het gesprek van 2 juni verliep in een goede sfeer. Op 6 juli gaan we verder de diepte in. Hopelijk wordt het gesprek op dezelfde wijze voortgezet met als resultaat een mooie nieuwe cao voor de medewerkers van Unilever.
Hoewel we dat graag zouden willen, verwachten we niet dat we daar de 6e juli al op uit komen. Een vervolgafspraak is al gepland, nl. op 31 augustus.
Natuurlijk houden we je op de hoogte.

Maand van de vakbond

Voor het eerst is er nu ook een maand van de vakbond bij Unilever. Misschien heb je ons bericht al op de schermen langs zien komen of collega's gesproken die ons hebben ontmoet. Op 7 juni waren we op Weena, op de 8e bij de fabriek in Hellendoorn, op 16 juni komen we naar Hive en op de 23 juni tenslotte zijn we op Hofplein. 
Collega's die nog geen lid zijn van CNV Vakmensen en dat in de maand juni worden, kunnen een jaar lang op kosten van Unilever kennis maken met de activiteiten van de bond. Dat is zomaar een voordeeltje van zo'n 200 euro. Ken je een collega die geïnteresseerd is? Cao Unilever | CNV Vakmensen (secr. link naar site Unilever, maand van de vakbond toevoegen)

Aletta Bulsink, Peter de Boer en Rob Menting, onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl
M: 06-204 71 888

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error