Onderhandelingsresultaat cao Tate & Lyle

CNV Vakmensen heeft afgelopen dinsdag de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de medewerkers van Tate & Lyle afgerond. Er is een onderhandelingsresultaat tot stand gekomen. Dat zal ter beoordeling aan de leden worden voorgelegd tijdens bijeenkomsten op 26 april.

Uitnodiging
Alle vakbondsleden zijn welkom op twee ledenbijeenkomsten op
                               Vrijdag 26 april
                               12.45 en 14.15 uur
                               vergaderzaal achter de kantine
Natuurlijk zijn ook de collega’s welkom die nog geen lid zijn. Stemmen mogen alleen de leden. Een goede gelegenheid om te laten zien wat solidariteit betekent en hoe belangrijk het is om lid te zijn van een vakbond. Zie ook: www.cnvvakmensen.nl/werven

Stemmen
Leden van CNV Vakmensen beslissen mee over dit onderhandelingsresultaat. Stemmen kan je op de ledenbijeenkomst. Maar kan je er niet bij zijn, dan kan je je stem ook uitbrengen via bijgevoegd stemformulier. Invullen en opsturen naar j.dekker@cnvvakmensen.nl, uiterlijk maandag 29 mei.

Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat
                Looptijd
Eén jaar, van 1 april 2019 tot 1 april 2020.
                Loonsverhoging
Met ingang van 1 april 2019 een structurele loonsverhoging van 3%.
                Verbeterde pensioenregeling
Al enkele jaren staat de inhoud van de regeling op gespannen voet met de kosten die Tate & Lyle bereid is te betalen. Afgesproken is nu dat de pensioenregeling wordt verbeterd. De franchise (het deel waarover geen pensioen wordt opgebouwd), gaat met 2.000 euro omlaag, zodat alle werknemers over 2.000 euro extra pensioen opbouwen. Tegelijkertijd is de ‘cap’ verhoogd van 19% naar 20,4% van de loonsom, waardoor weer een (kleine) buffer wordt opgebouwd waaruit eventuele premiestijgingen kunnen worden voldaan. De premieverdeling blijft in procenten gelijk, maar in geld moet er iets meer betaald worden, omdat over een groter deel van je loon pensioen wordt opgebouwd. De meerkosten voor Tate en Lyle zijn ongeveer 1%.
Als gevolg van de gestegen premie moesten jullie nog 0,25% bijbetalen over 2018 om de pensioenopbouw gelijk te houden aan wat was afgesproken. Die 0,25% meerkosten zal nu door tate & Lyle worden betaald, en niet door de medewerkers. Dat komt dus neer op een eenmalige uitkering van 0,25%.
                Overige aanpassingen cao:
- ‘Haalgeld’ wordt alleen betaald als je ook daadwerkelijk extra naar het bedrijf moet komen.
- Als een werknemer aantoonbaar niet meewerkt aan re-integratie wordt over het tweede ziektejaar 70 uitbetaald bij ziekte.
- Het totale beschikbare budget voor duurzame inzetbaarheid wordt verlaagd naar 25.000 euro, maar het budget per werknemer wordt verhoogd tot € 750. Er wordt helaas nog weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die TipTrack biedt. Daarom kan het budget in z’n geheel omlaag, maar per persoon omhoog.
- In de cao wordt opgenomen dat vakantiedagen in principe dienen te worden opgenomen in het jaar van toekenning.

Samengevat
Het volledige onderhandelingsresultaat vinden jullie in de bijlage.
CNV Vakmensen constateert dat het ten opzichte van 2018 al met al gaat om een verbetering van 4,25% waarvan 4% structureel (1% pensioen en 3 % loon) en 0,25% eenmalig (stijging pensioenpremie 2018 die niet van het loon afgaat). Veel van de door werkgever voorgestelde verslechteringen hebben we kunnen tegenhouden of verminderen. Daar staat tegenover dat ook een aantal van onze voorstellen niet zijn gehonoreerd. Alles afwegend genoeg om tot een onderhandelingsresultaat te komen, zo vond de vakbondsdelegatie. Het woord is nu aan jullie!

Reageren?
Voor vragen en opmerkingen kun je terecht bij de cao-onderhandelaar van CNV Vakmensen, Jolien Dekker, via j.dekker@cnvvakmensen.nl of 06-23811392.

 

Downloads