Werkgevers Zeevisbedrijf bieden onverwachts 1,5% loonsverhoging per 1 juli

Op 31 december 2020 liep de cao voor het Zeevisbedrijf af. In verband met de COVID19-pandemie was met werkgevers afgesproken om eerst de cao Trawlvisserij uit te onderhandelen en dan een aanvang te maken met de cao voor het Zeevisbedrijf. Volkomen onverwacht ontvingen wij ineens een brief van de werkgevers betrokken bij de cao voor het Zeevisbedrijf met daarin alleen maar een loonvoorstel

Van dit voorstel willen we graag weten wat jullie hiervan vinden en hebben een enquête gemaakt om jullie reactie hierop te vernemen. 

Loonvoorstel 1½% per 1 juli 2021
Concreet wordt voorgesteld de cao met een jaar te verlengen met alleen een loonsverhoging van 1,5% per 1 juli 2021. 

Waarom?
Als reden voor deze magere loonsverhoging wordt genoemd dat er nog steeds geen zicht is op de definitieve vangsthoeveelheden voor 2021 en later. Ook is er de dreiging dat maatjesharing als gevolg van nog niet ondertekende verdragen kan stagneren. Het gevolg is een onzeker bedrijfsresultaat voor de bedrijven in de sector.

Ook een mini-akkoord met alleen loon en pensioen?
Als eerste reactie hebben wij laten weten dat ook wij denken aan een mini-akkoord voor 2021 op een klein aantal hoofdpunten. We hebben aangegeven dat naast het loon er minimaal een afspraak over het pensioen moeten komen. Andere voor ons belangrijke punten kunnen dan afgesproken worden in een cao voor 2022. Wij willen echter wel een loonsverhoging met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021. Uiteraard willen we onmiddellijk na het afsluiten van een miniakkoord direct in overleg over een cao met daarin uitgebreidere kwalitatieve afspraken. Hierover willen we zo spoedig met jullie in overleg.

Pensioen
Voor wat betreft de pensioenen vinden wij dat er geen verschil mag zitten in pensioenen van het walpersoneel en de vissers op zee. Daarom willen wij voorstellen de totale pensioenpremie van 15,32% te brengen op 16,60% voor 2021 en de premiestijging voor rekening van de werkgevers te laten komen. De werkgeverspremie stijgt daarmee met 1,28%. 

Laat je reactie weten
Concreet hebben wij nu de volgende vragen voor jullie: stemmen jullie in met een cao voor 2021 met alleen een loonsverhoging en een kleine verbetering in het pensioen? Zo nee, wat wil je dan anders? Wat is volgens jou een reële loonsverhoging voor 2021?
Klik hier om meteen naar de digitale enquête te gaan
Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je het bijgaande vragenformulier invullen en terugsturen. Graag je opmerkingen uiterlijk 30 juni 2021 laten weten. Alvast bedankt hiervoor.

Gert Koster, vakbondsconsulent en
Wietze kampen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5120 3004 / w.kampen@cnvvakmensen.nl                              

 

Downloads