Eindbod cao Pluimvee verdient negatief stemadvies

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Pluimvee zijn op 17 maart geëindigd met een eindbod van werkgeversorganisatie NEPLUVI. Dat de onderhandelingen moeizaam zouden verlopen, hadden wij al wel verwacht. Niettemin krijgt het hele proces van ons een dikke onvoldoende. Voor ons geldt: onvoldoende = niet acceptabel = negatief stemadvies.

Procesverloop
In onze nieuwsbrief van 18 maart hebben wij al een korte historische schets gegeven. Van verslechteringsvoorstellen in oktober 2020 van de huidige cao naar ongewijzigd verlengen van de cao per 1 april 2021. Van ongewijzigd verlengen in de NEPLUVI-brief van januari 2021 naar enkele lichtpunten in de eerste onderhandelingsronde op 17 februari. En op 17 maart weer terug naar ongewijzigd verlengen. Op 18 maart heeft NEPLUVI zijn eindbod schriftelijk aan ons bevestigd. Daarin bevestigen werkgevers nog eens de lopende afspraken, vermengd met hun wensgedachten. Bijgaand treffen jullie de brief met eindbod van NEPLUVI aan.

Negatief stemadvies
Elke keer als de werkgevers de negatieve ontwikkelingen in de pluimveeverwerkende industrie schetsten, vroegen wij naar een cijfermatige onderbouwing. Ondanks toezeggingen hebben wij dit nooit ontvangen. Onze voorstellen vonden zij te duur. Doorrekeningen hadden ze niet gemaakt. Hun wil werd in beton gegoten. De door ons gegeven extra bedenktijd werd benut door terug te vallen op de nul- komma-nul-lijn. Heel bijzonder. Positieve en mooie bewoordingen voor alle hard werkende werknemers werden omgezet in een graatmager eindbod. Werknemers moeten het doen met het krijgen van een circulaire kip. Na gebruik van werkgever resteert er voor de werknemer helemaal niets.

Stemming
Wij vragen jou het eindbod van NEPLUVI te beoordelen. Je doet dit door je stem uiterlijk woensdag 7 april uit te brengen via deze link.
Als je deze nieuwsbrief per post ontvangt, dan kan je stemmen door in je browser in te typen: http://bit.ly/3sd8SnO 
Als je tegen het eindbod stemt, vragen wij ook naar jouw bereidheid om actie te voeren. Pas als driekwart van de stemmende leden voor het voeren van actie is, kunnen wij de werkgevers een ultimatum stellen. Gaan zij niet of onvoldoende op dit ultimatum in, dan kunnen wij daadwerkelijk overgaan tot acties. Dit kan heel divers zijn. Van het aanbieden van petities per werkgever, poortacties, weigering tot overwerk of het werken op zaterdagen tot het ultieme actiewapen: de algehele werkstaking. Het gaat er om dat de acties werkgevers ‘pijn’ gaan doen. Dat de acties daardoor uiteindelijk leiden tot een passende goede cao. Een cao die recht doet aan jullie harde werken. Het gaat om waardering en respect.

En verder….
In de tussentijd vragen wij jou om samen met je collega’s na te gaan wat goede acties kunnen zijn bij jouw werkgever. Welke actie is een schot in de roos? Wat kun je nu binnen de mogelijkheden van de cao afspreken waarmee je je werkgever raakt? Bijvoorbeeld beperkende roosterafspraken waarvoor je werkgever instemming moet hebben van de personeelsvertegenwoordiging of ondernemingsraad. Laat het ons weten. Wij bespreken alle suggesties en ideeën in een nog samen te stellen actiecomité. Wij kunnen alle hulp gebruiken. Dus wees van harte welkom.

Voor een toelichting op je stem , ideeën en suggesties voor acties of het aanbieden van je hulp kun je gebruik maken van het stemformulier. Uiteraard kun je ook mij hierover ook een e-mail, sms- of whatsapp-bericht sturen. Mijn contactgegevens staan hieronder.

Emiel Peper
Bestuurder CNV Vakmensen
E aem.peper@cnvvakmensen
M (06) 23 43 20 81

Downloads