Vervolgstappen cao Cargill BV

Inmiddels heeft Cargill een zogenaamd ‘eindbod’ kenbaar gemaakt aan de werknemers met verschillende interne communicatie over een nieuwe cao Cargill bv. In deze nieuwsbrief willen we de leden van CNV nogmaals helder laten weten wat de vervolgstappen zijn in het cao proces.

Cargill doet zijn zogenaamde eindbod rechtstreeks aan zijn eigen werknemers in plaats van aan de onderhandelingstafel met de bonden. Het is een bijzonder “eindbod” omdat er twee opties aan werknemers worden voorgelegd. Welk van deze is nu het eindbod? Het heeft de schijn dat Cargill hiermee verdeeldheid onder de werknemers wil creëren.

Jullie werkgever passeert de vakbonden en begeeft zich op een ander pad. Het lijkt erop alsof ze rechtstreeks in onderhandeling willen treden met werknemers. Ook is het bijzonder dat Cargill voor alle werknemers (incl. Banding medewerkers) bijeenkomsten houdt over hun zogenaamde eindbod voor een nieuwe cao. Het heeft de schijn dat Cargill twee groepen tegen elkaar probeert uit te spelen.

Zoals we in de vorige nieuwsbrief al aan onze CNV leden hebben vermeld zijn wij uitonderhandeld met Cargill. Dit komt omdat het verschil onoverbrugbaar is tussen de standpunten van jullie werkgever en de wensen van de vakbondsleden. Als we in de onderhandelingen de indruk hadden dat we dichter bij elkaar konden komen waren we niet van tafel gegaan.

We merken dat de opstelling en communicatie van Cargill zorgt voor roering en onrust bij de werknemers. Het is voor CNV ondoenlijk om op elke onrust en roering die Cargill veroorzaakt met zijn eigen interne communicatie en optreden, een nieuwsbrief naar leden te sturen. Daarom houden we vast aan ons formele lijn, namelijk terug naar onze leden om vervolgproces te bespreken. Als het gaat om de cao hebben vakbondsleden altijd het laatste woord. 

Hoe ging het onderhandelingsproces?

Tijdens de 4e onderhandeling was het Cargill zelf die weigerde om met een beter bod te komen of een eindbod te doen. Cargill wilde op deze wijze ons in een ongewis laten over het verdere proces. Hierdoor was het risico dat de cao-onderhandelingen langer gingen duren. In de 4 onderhandelingen zagen wij dat Cargill zowel op het loon als de andere voorstellen geen stappen zetten om te komen tot een cao die voor onze leden acceptabel is. Ter informatie zetten we nog een keer de stappen van Cargill in loonbod op een rij:

  • Bij de 1e onderhandeling was het loonbod van Cargill 0%.
  • Bij de 2e onderhandeling was het loonbod van Cargill 1% over 12 maanden.
  • Bij de 3e onderhandeling was het loonbod van Cargill 2% over 20 maanden. Terug gerekend naar 12 maanden is dit 1,2%.
  • Bij de 4e onderhandeling doet Cargill 0,25% boven op hun eerdere bod (2%) over 20 maanden. Terug gerekend naar 12 maanden is dit 1,35%

Hoe nu verder?

  • Eerst communiceert Cargill 2 keer naar het personeel over een zogenaamd eindbod wat ze tijdens de 4e onderhandeling niet aan de vakbonden wilde doen.
  • Dan nodigt Cargill het personeel uit voor personeelsbijeenkomsten om twee smaken van haar eindbod te bespreken.
  • Cargill creëert hiermee vragen, roering en tweespalt bij de werknemers.
  • Vervolgens sturen ze een brief naar de vakbonden over hun zogenaamd eindbod.

Door de opstelling van Cargill zijn we inmiddels in een andere fase van de cao-onderhandeling beland. Zoals in de vorige nieuwsbrief is aangekondigd gaan we formele driekwart ledenvergaderingen houden. In deze fase dienen wij het proces zeer zorgvuldig te doorlopen omdat onze leden kunnen besluiten tot het stellen van ultimatum en voeren van acties. Elke interventie van Cargill om dit proces te vertroebelen via interne communicatie, eigen bijeenkomsten ed. zullen wij daarom ter kennisgeving aannemen. Cargill heeft genoeg kennis en ervaring om te weten hoe zij dient op te treden in deze formele fase waarin wij zijn beland.

Mocht je tussentijds vragen hebben, bel of mail mij gerust.

Mirjam van Leussen
Vakbondsbestuurder 
CNV Vakmensen
0628866597
m.vanleussen@cnvvakmensen.nl

 

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error