Verslag eerste onderhandelingsronde Cao AB Mauri

Vandaag hebben we de eerste onderhandelingsronde achter de rug. Zoals verwacht en zoals ik al eerder heb gezegd, gaat het een heel moeizaam proces worden, waarbij het maar de vraag is of we tot een onderhandelingsresultaat zullen komen.

Gat is groot
AB Mauri heeft eerst een inzicht gegeven in de business zoals die er nu voorstaat. Niet verrassend bleek ook nu weer dat de vestiging in Dordrecht nauwelijks positieve resultaten laat zien. Maar dat is ongeveer bij iedere Cao onderhandeling het geval. Dan is dus ook wel de vraag, welke waarde moet daaraan gehecht worden. Waar moet je naar kijken, naar het concern, of alleen naar de vestiging in Dordrecht. Al met al geen rooskleurig verhaal dus

Aan de andere kant hebben wij een looneis neergelegd van 13% en een forse eenmalige uitkering. AB Mauri vond dat buitensporig. Natuurlijk is het een hoge looneis, maar dat is niet voor niets. Jullie zijn fors achtergebleven en daarnaast hebben we in de vorige cao het volgende afgesproken: “Een jaarlijkse cao-verhoging van de lonen gericht op koopkrachtbehoud of koopkrachtverbetering”. Daar heeft AB Mauri tot nu toe nog niet eens een begin mee gemaakt.

Jullie hebben in 2022 slechts 2% gehad terwijl de inflatie 10% was. Slechts een éénmalige uitkering van €250,00 (of €150,00) heeft daartegenover gestaan dat is echt veel te weinig. Dat kan niet zo doorgaan.

Vooruitzichten
Het is nu nog te vroeg om te stoppen met praten. Beide partijen benutten de tijd om te kijken of er nog ergens ruimte is. Als die ruimte er niet is, dan komen we bij jullie terug en dan bespreken we wat we gaan doen met elkaar. We hebben afgesproken dat we op 9 oktober nog een keer verder praten. We houden jullie op de hoogte.

Mede namens Wouter de Borst en Rene van Vonderen,

Evert Jan van de Mheen
Vakgroepbestuurder CNV Vakmensen

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error