Vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat met Corbion

Op 25 mei hebben de vakbonden CNV Vakmensen, de FNV en jullie werkgever het cao overleg vervolgd. Hoewel het overleg eerst stroef verliep zijn we erin geslaagd om tot een onderhandelingsresultaat te komen dat wij aan jullie willen voorleggen. Lees hieronder welke afspraken er zijn gemaakt en laat je stem horen. Dit kan tot uiterlijk 28 juni.

Onderhandelingsresultaat:

Looptijd cao
De nieuwe cao is afgesproken voor een looptijd van 15 maanden, te weten van 1 januari 2021 tot 1 april 2022.

Loonstijging
De loonstijging bedraagt 3,75% met terugwerkende kracht per 1 januari 2021.

Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)
De leerlingschaal wordt gebaseerd op Wet Minimum Loon waarbij verloning wordt doorgevoerd op basis van een fulltime dienstverband * 13.96. Hiermee wordt de opleidingsdag doorbetaald en wordt het basisloon verhoogd met vakantiegeld en 13e maand. De opleidingskosten zijn voor rekening van Corbion. Een leerlingtraject mag maximaal 5 jaar duren en eindigt uiterlijk op 23 jarige leeftijd. Tevens zal het BBL traject 2 jaarlijks worden geëvalueerd.

Arbeidsduurverkorting (ADV)
Jaarlijks zal de medewerker de keuze worden geboden om (een deel van de) ADV in te ruilen voor een hogere werkweek met hierbij behorende verloning. Voor diegenen die werkzaam zijn in een ploegendienst waar ADV reeds in is verwerkt, is deze keuze niet mogelijk.

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU)
Voor medewerkers werkzaam in ploegendienst wordt het mogelijk om eerder te stoppen met werken (Dit is een tijdelijke afspraak naar aanleiding van het pensioenakkoord). Er zal een beschrijving van de regeling worden opgesteld op basis van informatie vanuit AWVN en de vakorganisaties.

Financieel advies
Medewerkers worden in de gelegenheid gesteld om éénmalig, in de periode 5 jaar voorafgaand aan hun AOW-gerechtigde leeftijd, gebruik te maken van een financieel adviesgesprek om de financiële gevolgen van het (aankomend) pensioen in kaart te brengen.

Er zal een beschrijving worden opgesteld op basis van informatie vanuit AWVN en de vakorganisaties.

Pensioenregeling
De pensioenregeling zal pro-forma opgezegd worden voor 1 juli 2021 en er zal een nieuwe pensioencommissie opgestart worden.

Pensioenpremie
Corbion zal de verhoging van de werknemers pensioenpremie (0,7%) van januari tot juli 2021 voor haar rekening nemen, vanaf 1 juli 2021 zal de verhoging van de premie deels voor rekening van de werknemer komen. Een eventuele pensioenpremiestijging in het 1e kwartaal 2022 komt voor rekening van Corbion.

Gezondheid
Wij willen met elkaar kijken naar situaties rondom werkdruk. Het PMO van 2020 en 2021 zullen beide dit jaar moeten plaatsvinden waarna de bevindingen zullen worden geëvalueerd.

Stemmen
Het is nu aan de leden van de vakbonden om te stemmen over dit onderhandelingsresultaat. Gebruik hiervoor het bijgesloten stemformulier. Je kunt tot uiterlijk 28 juni je stem uitbrengen.

Stemformulieren kunnen worden ingeleverd bij de kaderleden Arie van Masbergen, John van Drenth en Bernard Freriks.

Soraya Faez
Bestuurder CNV Vakmensen
E: s.faez@cnvvakmensen.nl