Update tweede ronde cao-onderhandelingen Cargill

Gisteren, woensdag 5 juli, hebben vakbonden opnieuw onderhandeld met Cargill. Het waren wederom zeer moeizame onderhandelingen. Er zit helaas nog steeds een grote afstand tussen de voorstellen van Cargill en die van de vakbonden.

Moeizame onderhandelingen

CNV Vakmensen en FNV  willen dat de koopkracht van werknemers gaat verbeteren. De huidige APC-afspraak zorgt ervoor dat de lonen deels meestijgen met de inflatie, dat betekent deels koopkrachtbehoud. Wat vakbonden willen is niet alleen compensatie voor de inflatie, maar ook echte verbetering van de koopkracht. Dat betekent dat de lonen harder moeten stijgen dat de inflatie.

Cargill geeft aan dat ze zich als werkgever niet verantwoordelijk voelen voor de koopkrachtpositie van hun medewerkers. Zij vinden dat de overheid moet zorgen voor koopkrachtverbetering. De hoge inflatie komt voor groot deel door bedrijven die meer dan de inflatie door rekenen naar hun klanten en hiermee hogere winsten behalen. Dus als de inflatie hiermee stijgt of hoog blijft dan moet in redenering van Cargill de overheid met onze belastinggelden deze repareren. 

Cargill geeft aan dat zij als werkgever goede arbeidsvoorwaarden bieden, maar ze vinden dat ze boven de gemiddelde zitten en daarom een tandje minder kan. Ondanks het feit dat Cargill afgelopen jaar winst heeft gemaakt en een sterke positie heeft, voelt jullie werkgever niet de noodzaak om een goede loonsverhoging te bieden. Cargill rekent wel de inflatie door naar hun klanten en behaald telkens hogere winsten, maar gunt zijn werknemers niet een fatsoenlijke loonsverhoging.

Cargill doet sterk aan framen. Ze komen telkens met gemiddelde percentages in de markt. Daarmee proberen zij te rechtvaardigen om de arbeidsvoorwaarden van hun werknemers naar beneden bij te stellen. Maar zo werkt het niet. Bijvoorbeeld: als je 10 kleine bedrijven met 100 werknemers hebt met 3% loon en 2 grote bedrijven met 2000 werknemers met 8% loon dan is de gemiddelde loonstijging 3,8%!!  Maar Cargill is geen klein bedrijf. Het is een bedrijf die schrikbarend hoog winst maakt dankzij jullie inzet en harde werk.

CNV en FNV  hebben Cargill laten weten dat versobering van de 59+ regeling onbespreekbaar is. We zijn ook niet eens met de verslechtering van het ouderschapsverlof.

Het openingsbod van Cargill om de lonen te verhogen was zo laag dat het op neer kwam dat Cargill geen perspectief bood voor een goed resultaat.  We hebben op aangedrongen dat Cargill dan maar direct een eindbod doet of een serieus startbod noemt. Cargill was niet bereid om een eindbod te doen. Aan het einde van de tweede onderhandelingsronde boden ze een karig 1% loonsverhoging in aanvulling op de bestaande APC-afspraak.

Het loonvoorstel van Cargill is nog ver verwijderd van de looneis die CNV en FNV  hebben gesteld en biedt nog steeds geen perspectief voor een goed resultaat. Cargill heeft nagenoeg alle cao voorstellen van de beide vakbonden afgewezen. Cargill wil ook het sociaal plan niet zonder wijzigingen verlengen.  

Framing APC door Cargill

Door de APC heeft Cargill voor lange termijn een stuk zeggenschap en flexibiliteit van de loonstijging afgegeven aan de werknemers.  Immers de APC zorgt ervoor dat voor de lange termijn de lonen automatische mee stijgen met de inflatie. Cargill heeft hierop geen zeggenschap invloed meer. Maar de werknemers zijn met deze afspraak in de cao zeker dat hun lonen altijd meestijgen met de inflatie tot maximaal 5%.

We komen van een extreem hoge inflatie. Op enige moment gaat de inflatie van deze uitzonderlijke hoge inflatie door daling zich afvlakken. De APC zal zijn waarde dan zeker laten zien. Cargill weet dit ook en probeert nu -voordat de inflatie afvlakt- de APC af te schaffen en hiermee hun zeggenschap en flexibiliteit op loonstijging terug te krijgen. Daarom zijn ze bezig met framing dat de APC niet werkt. Met termen als “deflatie” proberen zij verwarring te creëren. Hiermee suggereert dat alles goedkoper wordt, maar tegendeel is waar. Zo heeft bijvoorbeeld de CBS begin maart bekend gemaakt dat boodschappen in februari ruim 15 procent duurder waren dan een jaar geleden! Dit is de werkelijkheid waarin onze leden zich nu in bevinden. (ANP 02-03-23)

APC ontneemt niet het recht van de vakbonden om tijdens de cao-onderhandelingen een fatsoenlijk loon te eisen in aanvulling op de APC, niet alleen koopkrachtbehoud maar echt koopkrachtverbetering.  APC ontneemt Cargill ook niet van zijn verantwoordelijkheid om aan zijn werknemers een fatsoenlijk loon te bieden met koopkrachtverbetering.

Volgende onderhandeling

Op 6 september onderhandelen we opnieuw over de cao met jullie werkgever. Dit is niet de schuld van de vakbonden. Sinds november 2022 hebben wij Cargill herhaaldelijk gevraagd om vroegtijdig te starten met de cao-onderhandelingen zodat we voor 1 augustus een cao kunnen hebben. Cargill heeft bewust hiermee gewacht om de onderhandeling over de zomer heen te tillen.

Wellicht dat Cargill ons op 6 september verrast met een veel beter loonbod. Wij willen nu al laten weten dat gezien de onwrikbare houding van Cargill, wij een hard hoofd hebben dat we op 6 september grote stappen kunnen maken. De opstelling van Cargill in deze derde onderhandeling zal onze verdere strategie gaan bepalen. Het is belangrijk dat we dit nu al aan jullie melden.

Na 6 september ontvangen jullie van ons opnieuw een nieuwsbrief. Wij zullen de vakbondsleden dan informeren over de stand van zaken en vervolgstappen.

Met vriendelijke groet,

Mirjam van Leussen
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M. 0628866597
E. m.vanleussen@cnvvakmensen.nl

Heb je nog vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error