Unilever: geen cao zonder verdere flexibilisering

Unilever weigert het cao-overleg te vervolgen, zolang er geen akkoord is over een flexibilisering van werktijden in de ijsfabriek in Hellendoorn. Ze heeft inmiddels al drie cao-overleggen afgezegd. De vraag is of Unilever nog wel een cao wil afspreken.

‘Flexibiliteit@Hellendoorn’
Unilever wil al langere tijd flex-afspraken maken, waardoor de ijsfabriek in Hellendoorn flexibeler en goedkoper kan reageren op veranderingen in de markt. Unilever heeft eind oktober een voorstel voor een tweejarige proef ‘Flexibiliteit@Hellendoorn’ gedaan. Werknemers in Hellendoorn vinden dat er met dit voorstel (te) veel flexibiliteit van ze gevraagd wordt, maar ook dat ze er voor hun gevoel niets voor terugkrijgen. De roosters hebben namelijk grote gevolgen voor de werk-privé-balans, terwijl de ploegentoeslag juist omlaag gaat. Leden hebben tal van voorstellen gedaan om méér zekerheden in te bouwen t.a.v. werktijden en inkomen. Verder is er de wens dat Unilever de garantie afgeeft dat er gedurende het experiment van twee jaar geen ontslagen vallen.

Onderhandelingen ‘Flexibiliteit@Hellendoorn’ lopen op niets uit
Unilever en de vakorganisaties hebben in november twee keer onderhandeld over het voorstel. Unilever heeft in deze overleggen vrijwel alle voorstellen van de leden die de vereiste flexibiliteit weer enigszins beperkten, afgewezen. De werkgever heeft daarbij ook duidelijk aangegeven dat een werkgelegenheidsgarantie volstrekt onbespreekbaar is. Daarop hebben vakorganisaties helaas de conclusie moeten trekken dat het niet mogelijk was om tot een onderhandelingsresultaat te komen. Het overleg over ‘Flexibiliteit@Hellendoorn’ is daarmee vastgelopen. Unilever zal naar verwachting een eindvoorstel doen, dat de vakorganisaties op 3 december zullen bespreken met de leden in Hellendoorn.

Unilever blokkeert het cao-overleg
De cao Unilever liep af op 1 juli 2019. Unilever heeft de insteek gekozen dat het alléén een nieuwe cao wil afspreken als er daarin afspraken gemaakt worden over ‘Flexibiliteit@Hellendoorn’. Er zijn vier cao-overleggen geweest, de laatste op 19 september. Unilever heeft de drie cao-overleggen die daarna gepland waren in oktober en november allemaal geannuleerd, omdat er nog geen resultaat was bereikt over ‘Flexibiliteit@Hellendoorn’. De kans is nu reëel dat hier helemáál geen afspraken over gemaakt worden, als de leden in Hellendoorn het eindvoorstel van Unilever afwijzen.

Komt er nog wel een nieuwe cao Unilever?
De vakorganisaties betreuren het zeer dat Unilever weigert het cao-overleg te vervolgen. Dat betekent immers dat alle werknemers van Unilever in Nederland geen nieuwe cao krijgen. Unilever heeft in de vier cao-overleggen die er wél geweest zijn overigens nog geen enkel loonbod gedaan. Wat betekent het voor de cao als de leden in Hellendoorn het voorstel ‘Flexibiliteit@Hellendoorn’ definitief afwijzen? Is het standpunt van Unilever dan dat er definitief geen nieuwe cao komt? De vakorganisaties zouden dat onbestaanbaar vinden, maar kunnen helaas niet uitsluiten dat Unilever voorsorteert op deze uitkomst. Het is nu eerst aan de leden in Hellendoorn om zich uit te spreken over het eindvoorstel ‘Flexibiliteit@Hellendoorn’. De uitkomst daarvan zal bepalend zijn voor het vervolg.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .