Unilever doet eindbod cao: ledenbijeenkomsten

Na 8 formele overleggen zijn Unilever en de vakbonden er niet uit gekomen op de punten loon en flexibiliteit voor Hellendoorn. Unilever heeft gemeend een eindbod te moeten doen voor de cao die 1 juli 2019 zou moeten ingaan. We houden ledenbijeenkomsten over dit eindbod.

Op vrijdag 7 februari vond het 8e overleg plaats over een nieuwe cao. Een langdurige overlegcyclus die op 11 juni begonnen is, waar de door Unilever gewenste flexibiliteit voor de fabriek in Hellendoorn een belangrijk onderdeel van was en waarin ook de tegenvallende resultaten van Unilever een rol speelden. Uiteindelijk zijn we er zowel op het gebied van flexibiliteit voor Hellendoorn als op het gebied van loon niet uitgekomen.

Loonbod niet toereikend
In het laatste cao-overleg verhoogde Unilever haar loonbod van 2,3% naar 2,6% voor één jaar, maar daarmee was de grens bereikt. Unilever is van mening dat de resultaten in Nederland een hogere loonstijging niet toelaten. Ook vindt Unilever dat de huidige lonen en arbeidsvoorwaarden al méér dan fatsoenlijk zijn. CNV Vakmensen wijst erop dat dit loonbod achterblijft bij de gemiddelde cao-loonstijging in Nederland (van rond de 3%). De 3,25% voor 15 maanden (2,6% op jaarbasis) is net voldoende om de inflatie te compenseren, maar van koopkrachtstijging is géén sprake. CNV Vakmensen vindt dat niet passend voor Unilever. De bond is bovendien ongelukkig met de korte looptijd in dit eindbod (1 juli 2019 - 1 oktober 2020), waarvan de helft alweer verstreken is.

Overige voorstellen
In het eindbod zijn een paar voorstellen opgenomen, waar CNV Vakmensen in meer of mindere mate tevreden over is. Zo wordt het partnerverlof volledig doorbetaald gedurende 6 weken per 1 juli 2020. De 80/90/100-regeling wordt iets verbeterd voor medewerkers in ploegendiensten, maar FNV had ingezet op méér verbetering. Unilever is bereid om één jaar vakbondscontributie te vergoeden voor nieuwe vakbondsleden, maar dit geldt helaas niet voor huidige vakbondsleden. Verder stelt Unilever een aantal studieafspraken voor, waaronder over de persoonlijke leerrekening. De inhoud van het volledige eindbod vind je in de bijlage.

Eindvoorstel flexibiliteit@Hellendoorn is onderdeel van eindbod cao
Unilever maakt het flex-eindvoorstel (incl. drie aanpassingen) voor Hellendoorn, dat in december 2019 is afgewezen door de vakbondsleden in Hellendoorn, nu onderdeel van het eindbod. Hierdoor zouden vakbondsleden op álle Unilever-locaties kunnen stemmen over de omstreden flex-afspraken die alleen gelden voor de medewerkers in Hellendoorn. CNV Vakmensen vindt dat niet juist. Daarom leggen we het nu eerst weer voor aan de leden in Hellendoorn. Als die leden instemmen, kan CNV Vakmensen het eindbod breder voorleggen aan alle leden. Als de leden in Hellendoorn dit eindbod echter afwijzen, wordt het een stuk lastiger akkoord te gaan met deze cao.

Ledenbijeenkomsten FNV, CNV en De Unie
We organiseren eerst bijeenkomsten in Hellendoorn over het eindbod. Leden daar kunnen ter plekke hun stem uitbrengen. Daarna volgen ledenbijeenkomsten in Wageningen en Rotterdam om het eindbod toe te lichten en te bespreken met leden. Over het vervolg en de eventuele stemming buiten Hellendoorn krijgen leden nog bericht.

  • UL Hellendoorn: maandag 17 februari, van 14:00-15:00, 15:00-16:00 en 22:00-23:00 (stemming kan ter plekke of voor de vergadering naar onderstaand mailadres);
  • UL Wageningen (M0.01): donderdag 20 februari, van 10:00-11:30 (informatie over stemming volgt later);
  • FNV Rotterdam (regiokantoor, Pegasusweg 200): donderdag 20 februari, van 20:00-21:30 (informatie over stemming volgt later).
Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .

Downloads