Uitnodiging ledenvergadering verbeterd resultaat cao DLF

In het vervolgoverleg tussen DLF en de vakorganisaties is een onderhandelingsresultaat overeengekomen. DLF heeft het loonbod verbeterd, waardoor wij het totale pakket aan afspraken voor de nieuwe cao per 1 juli 2024 met een positief stemadvies ter stemming voorleggen aan de leden van de vakorganisaties. Daarnaast kunnen de leden stemmen over een afbouwregeling van de ploegentoeslag. Beiden stemmingen zullen plaatsvinden tijdens de ledenvergadering op dinsdag 17 september 2024.

Hogere loonsverhoging
Bij deze nieuwsbrief is het onderhandelingsresultaat toegevoegd. DLF heeft goed geluisterd naar de vakorganisaties dat het loon te laag is. Daarop heeft jullie werkgever het loonbod van 3,5% verhoogd naar 4,5% per 1 juli 2024 met daarbij een eenmalige uitkering van 0,5%, ter hoogte van 275 euro op fulltime basis. Parttimers ontvangen de eenmalige uitkering dus naar rato. Minimaal de helft van deze 275 euro wordt netto uitgekeerd in december 2024. Afhankelijk van de benutting van de Werkkostenregeling kan deze 50% netto uitkering hoger worden, maar DLF zegt dus in elk geval toe dat minimaal 137,50 euro netto wordt uitgekeerd.

Afbouwregeling
Nu de ondernemingsraad (OR) van DLF akkoord is met de invulling dat 6 maanden per jaar in ploegendienst wordt gewerkt en 6 maanden in dagdienst (kan aangepast worden na akkoord OR), is een afbouwregeling van de ploegentoeslag nodig voor de tijd dat niet in ploegendienst gewerkt wordt. Wij zijn met DLF overeengekomen dat er in 2 jaar tijd wordt afgebouwd met de volgende stappen:

  • 1 januari 2025 tot en met 30 juni 2025: 3% afbouw
  • 1 juli 2025 tot en met 31 december 2025: nog eens 1,5% afbouw, dus totaal 4,5% afbouw
  • 1 januari 2026 tot en met 31 december 2026: nog eens 0,5% afbouw, dus totaal 5% afbouw
  • Vanaf 1 januari 2027: volledige 7,5% afgebouwd


Ledenvergadering
Op dinsdag 17 september om 14.00 uur lichten wij het vernieuwde onderhandelingsresultaat en de afbouwregeling toe tijdens de ledenvergadering, waarna de leden over beide onderwerpen zullen stemmen. Wij geven bij beide stemmingen een positief stemadvies, omdat het vernieuwde loonbod significant verbeterd is en dicht bij het mandaat van de leden zit en omdat een afbouwregeling met deze fasering in 2 jaar tijd een nette afbouwregeling is wat ook gebruikelijk is in andere cao’s in de voedingssector.

Stemming
Zoals vermeld zijn er twee stemmingen tijdens de ledenvergadering: één over de cao en één over de afbouwregeling. Het kan dus voorkomen dat de meerderheid van de leden instemt met het een en tegenstemt met het ander. Als er wordt tegengestemd (wat dus niet ons advies is), dan zal er van onderhandelen geen sprake meer zijn. Dit betekent dat de leden dan echt in actie moeten komen, en sterkere acties nodig zijn dan de posters aan de muren. Stemmen kan alleen tijdens de ledenvergadering, dus zorg dat je erbij bent. Stemmen via de mail of volmacht aan een ander lid is niet mogelijk.

Opschorten acties
Omdat DLF en de vakorganisaties weer aan de onderhandelingstafel hebben gezeten en een verbeterd cao resultaat hebben bereikt, worden de huidige acties opgeschort. Dit houdt in dat er geen nieuwe posters/flyers/pamfletten meer gemaakt en opgehangen worden. Ook moet alles wat nu nog aan de borden/muren/in magazijn hangt verwijderd worden. Stel dat de leden in meerderheid tegen het cao resultaat of de afbouwregeling stemt, dan gaan we beraden welke acties dan nodig zijn die harder en sterker zijn dan posters ophangen.

Als jullie nog vragen hebben, laat het een van de kaderleden of vakbondsbestuurders weten. Anders zien wij jullie graag op dinsdag 17 september om 14.00 uur!

Bekijk ook eens de CNV cao website voor DLF: Cao DLF Seeds & Sience - Land- en Tuinbouw | CNV Vakmensen

Namens de onderhandelingsdelegatie van de vakorganisaties,

RMU
Klaas-Jan Priem
Mel Blonk

FNV
Nel de Winter
Niels Minnaard

CNV
Bouke Nieuwenhuijse
Diana Kraan
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnv.nl

Downloads

Stel hier je vraag

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error