Uitkomst onderhandelingen Cargill-cao nog ongewis

Nadat de leden van het CNV met één stem verschil het eindbod van Cargill hebben verworpen is gisteren (17 december), nadat Cargill zijn eindbod van tafel had gehaald, verder onderhandeld. Helaas kunnen we jullie niet een resultaat melden.
Voorstel Cargill
Waar Cargill eerst een eindbod deed op 1,25% voor 5 maanden (12/5 x 1,25% = 3% op jaarbasis), kwam Cargill gisteren met het voorstel om 3% te betalen voor 17 maanden. Dat is op jaarbasis een verlaging (immers 12/17 x 3% = 2,1% op jaarbasis) ten opzichte van het eerdere voorstel. Dat verbaasde ons. Immers, als je als werkgever een eindbod dat verworpen is van tafel haalt, dan verwacht je een beter voorstel.

Aanvullend stelde Cargill overigens ook voor om de regeling rond maximaal drie jaar eerder stoppen met werken - middels een uitkering van de AOW voor een alleenstaande per maand dat je voor je AOW stopt - in te voeren. Én om het aanvullende geboorteverlof voor 100% door te betalen, wat betekent dat als een kind van je ter wereld komt je niet een, maar zes weken verlof kan opnemen met salarisbehoud als partner van iemand die bevalt.

Tegenvoorstel bonden
Omdat wij als vakbonden er heel graag gewoon uit wilden komen met Cargill voor de kerst, hebben we een tegenvoorstel gedaan. Een voorstel waarin we naast die twee extra elementen die we overnemen van het Cargill-voorstel, dus geboorteverlof en de regeling eerder stoppen met werken, een loonsverhoging vragen van 3,5% voor 12 maanden. In onze optiek een fair voorstel. Want nogmaals, ondanks alle ellende buiten Cargill is er bij Cargill zelf in bedrijfseconomisch opzicht helemaal niks aan de hand ten opzichte van vorig jaar. Het is business as usual en uitstekend zaken doen. Daar mogen medewerkers van meeprofiteren met een lichte koopkrachtstijging die bedrijfseconomisch te verantwoorden is.

Reactie Cargill
Cargill heeft aangegeven geen mandaat te hebben voor een loonsverhoging van meer dan 3% in 17 maanden en de komende week met een reactie te komen. Bonden hebben aangegeven dat we nu de cao al vijf maanden verlopen is conclusief willen worden. Als Cargill komt met een (hopelijk nog verbeterd) eindbod dan leggen we dat voor aan onze leden want jullie beslissen over het accepteren van een cao en niemand anders. Als Cargill niet met een verbeterd voorstel komt dan zullen we ons te beraden op vervolgstappen. Cargill heeft aangegeven daarover nog voor de kerst duidelijkheid te willen verschaffen. We gaan het meemaken en hopen op een fair bod van Cargill. Die cao laat namelijk al lang genoeg op zich wachten.

Vragen/opmerkingen
Voor vragen of opmerkingen mail gerust je bestuurder Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl en 06-20471892