Tweede gesprek over cao Marfo

Kort geleden heeft de CNV delegatie een tweede gesprek gehad met de directie van Marfo over een nieuwe cao. Het was een goed gesprek waarin partijen hun voorstellen nader aan elkaar hebben toegelicht. De volgende onderhandeling staat gepland voor 6 juni a.s.. Dan moet blijken of we tot een cao-akkoord kunnen komen.

Cao onderwerpen vanuit CNV
Zoals in de vorige nieuwsbrief vermeld, is voor het CNV van belang dat er duidelijkheid is over het loongebouw voordat we spreken over een collectieve loonsverhoging. In de aanloopschaal wordt het minimumloon (WML) + €0,50 betaald. Dat heeft gevolgen voor schaal 1 omdat, door de forse stijging van het WML, sommige bedragen daardoor onder schaal 0 terechtkomen. CNV wil dus van te voren weten hoe dit wordt opgelost door Marfo; wat dit betekent voor de bedragen en de hoogte van de loonstappen voor schaal 1. Maar ook hoe dat zich verhoudt tot schaal 2 en verder. Promotie moet lonen!

Daarna willen we een substantiële loonsverhoging afspreken die rond het cao gemiddelde in Nederland uitkomt (bijna 6%). Ook willen we een verbetering van de reiskosten, willen we betere afspraken over loopbaan en carrière, Meer toegang tot de RVU regeling en goede afspraken over (de doorstroming naar vaste banen van) uitzendkrachten. Ook over de mogelijkheden voor verkorting van de werkweek om zodoende werk en privé beter te combineren is gesproken. Ook belangrijk vinden we dat er te weinig kans is om via de cao in aanmerking te komen voor een eventuele winstuitkering. We willen daarom een andere regeling zoals (beginnen met opbouw van) een 13e maand.

Voorstellen Marfo
Ook Marfo heeft voorstellen gedaan om de cao aan te passen. Ze willen onder andere een tweejarige cao met op meerdere momenten (gematigde) loonsverhogingen. De wens is om TVT uren opbouw te beperken en het naar een nieuw kalenderjaar mee te nemen aantal vakantieuren moet worden afgebouwd. Spannend punt is ook de vakantiegeld regeling. Doordat dit bij Marfo gedeeltelijk vooraf betaald wordt komt het voor dat een vertrekkende collega salaris moet terugbetalen bij vertrek bij het bedrijf. Doordat de medewerker dit niet ziet aankomen levert dit ongewenste situaties op en dit wil Marfo veranderen.

Tussenconclusies
De stemming aan de cao tafel is positief. We denken op een aantal punten tot elkaar te kunnen komen. Maar of dat ook geldt voor de heikele punten loonsverhoging, andere manier van betalen vakantiegeld en het beperken van regelingen rondom TVT en vakantie is zeer de vraag. CNV is nog niet overtuigd van nut en noodzaak om deze aanpassingen te doen. Daarnaast willen we sowieso dat Marfo recht doet aan de inzet van de medewerkers en met een goede loonsverhoging komt. We zullen op 6 juni merken of er goed naar de CNV onderhandelingsdelegatie is geluisterd!

Vragen en/of opmerkingen?
Wij zijn benieuwd naar je mening over de voorstellen van Marfo. Heb je vragen of opmerkingen over bovenstaande neem dan contact op met de kaderleden Arnold Bos en Eugène Harder en/ of met vakbondsbestuurders Abel Smit (ab.smit@cnv.nl) en ondergetekende.

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder CNV
E: m.jukema@cnv.nl
T: 06-13 20 41 12

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error