Taaie Cao-onderhandelingen Graan; weinig beweging bij werkgevers

De cao-onderhandelingen voor de Graanbe- en verwerkende bedrijven verlopen uitermate traag en zijn zeer taai. Ook het coronavirus is hier debet aan, maar niet alleen....

Beste leden,
Om te beginnen wensen we je het allerbeste voor het nieuwe jaar en natuurlijk snel een goede cao.

In een eerdere nieuwsbrief vertelden we je, dat de cao-onderhandelingen vanwege de eerste coronapiekpiek tot september 2020 waren stil gelegd. In het najaar wilden werkgevers vanwege de weer stijgende coronacijfers alleen onderhandelen via video-verbindingen. Vlak voor de Kerst hebben we door nieuwe corona-richtlijnen van de overheid de onderhandelingen helaas verder moeten opschorten. Dit is noodzakelijk omdat voor het bereiken van een goed onderhandelingsresultaat video-vergaderen geen optie is. Non-verbale communicatie is in onderhandelingen essentieel.

Snel een goede cao?
Wij realiseren ons dat je zit te springen om een goede nieuwe cao. Ook wij willen liever vandaag dan morgen een goede cao afsluiten. Maa goede kwaliteit gaat voor snelheid. De “video-aanpak” van de werkgevers draagt daaraan niet bij. Is het onderhandelen op afstand met werkgevers al moeilijk, door de coronamaatregelen van de regering wordt het ook nog eens onmogelijk om je eigen delegatieleden recht in de ogen te kijken. Dit is toch essentieel bij het maken van belangrijke beslissingen. Het is momenteel dan ook ondoenlijk om op een goede en constructieve manier het cao-overleg te voeren. Hopelijk is dat ná 19 januari 2021 wel weer mogelijk.

Wijze van onderhandelen
Graag willen we dat ook dat dan de wijze waarop werkgevers onderhandelen stopt. Door alleen video-overleg wordt de verbinding onderling, maar óók met ons gemist. Daardoor lukt het niet om de noodzakelijke stappen te maken die leiden tot een goed principeakkoord. De door Covid-19 afgedwongen pauze is hopelijk voor werkgevers een goede gelegenheid nog eens na te denken over deze manier van onderhandelen en ook over hun inzet. Die is namelijk wel heel mager.

Laatste bod pensioenpremie en loon
De werkgevers willen op dit moment een uiterst minimale cao afspreken. Er zijn nauwelijks verbeteringen. Werkgevers willen dat jij en je collega’s nagenoeg alleen opdraaien voor de verhoging van de pensioenpremie in 2021. Ze bieden een uiterst magere loonsverhoging van 1,5 procent, waar direct 0,5 procent vanaf gaat vanwege hun bijdrage aan de noodzakelijke verhoging van de pensioenpremie. Een sigaar uit eigen doos noemen we dat. Het nettoresultaat is een veel te lage loonsverhoging van 1%.

Andere werkgeversvoorstellen uit het laatste bod
Voor ons belangrijke maatregelen, zoals bijvoorbeeld de 80/90/100-regeling (generatiepact), lijken werkgevers niet te willen invoeren. Zien we dat de werknemers in alle bedrijfstakken om ons heen wél van deze regeling gebruik kunnen maken, bij ons blijven de werkgevers maar beweren dat het te lastig en te duur is! Ze willen alleen praten over een uiterst magere en beperkte regeling “bedrijfs-aow”. Dit is een door de overheid gesubsidieerde regeling om het zware beroepen mogelijk te maken drie jaar eerder te stoppen met werken. Ook hier weer weinig ruimhartigheid. Waar de andere bedrijfstakken kiezen voor de mogelijkheid drie jaar voorafgaand aan de pensioenleeftijd te stoppen met werk, kiezen de “graanwerkgevers” er voor om de regeling te beperken tot één jaar voor het reguliere pensioen. De kosten? Die zijn voor “Rekening werknemer.” Ten slotte wensen werkgevers ook nog een aantal verslechteringen door te voeren waaronder verlaging van het jaarlijkse DI-budget, het afwijken van de cao-roosters uit de cao te halen; het afschaffen van de premiespaarregeling etc.

Voorstellen vakbonden
FNV en CNV Vakmensen hebben de afgelopen maanden aangegeven naar een goede cao te streven, waarin beide partijen hun verantwoordelijkheden nemen. Hierin zitten twee speerpunten:
Ten eerste een goede loonsverhoging vanaf het begin van het cao-contract, waaruit waardering voor de inzet van de werknemer blijkt.
Ten tweede goede afspraken over duurzame inzetbaarheid, waarbij werknemers op een goede en gezonde manier hun pensioen kunnen halen. Hierin zitten afspraken over de 80/90/100-regeling én een driejarige bedrijfs-aow.

Halverwege december hebben we onze tegenvoorstellen aan de werkgeversdelegatie overhandigd. Wij hebben hierbij aangegeven, dat ook werkgevers nu stappen moeten maken om te komen tot een overeenkomst. Wij hebben al stappen gezet. Het is nu afwachten of de werkgeversdelegatie ook in beweging wil komen.

Vervolg
Zodra er weer nieuws te melden valt over de onderhandelingen, zullen wij dat zo snel mogelijk met jullie delen. Ondertussen vragen we jullie geduld. Helaas kost het bereiken van een goed resultaat meer tijd dan we van te voren hadden ingeschat. Na het opheffen van de corona-richtlijnen starten we hopelijk direct na 19 januari met de vervolgonderhandelingen. Wij willen het overleg in ieder geval weer snel oppakken. Maar steeds blijft gelden: We gaan alleen voor een goede cao”!

De onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen bestaande uit de kaderleden Johan Velthuis en Arjen Zuidema en

Wietze kampen
Bestuurder