Stem over het nieuwe eindbod van Struik

Vakbonden hebben, nadat de leden het eindbod van Struik in maart afwezen, weer overlegd met jullie werkgever. Dit heeft niet geleid tot een cao-akkoord, maar wel tot een verbeterd eindbod. Dit eindbod voldoet nog steeds niet aan onze wensen, maar kent wel verbeteringen ten opzichte het eerste.

Het is nu opnieuw aan de leden om te stemmen over het eindbod. 

Reactie Struik op de afwijzing van het eindbod
Na de afwijzing van het eindbod in maart had Struik wat tijd nodig om inhoudelijk te kunnen reageren. Uiteindelijk heeft er op 9 april opnieuw een cao-overleg plaatsgevonden. CNV Vakmensen en FNV hebben hierin duidelijk gemaakt dat er zowel op loon als op pensioen verbeteringen op tafel moesten komen. Struik heeft deze boodschap weliswaar begrepen, maar blijft van standpunt dat de financiële ruimte die het bedrijf zich kan veroorloven zeer beperkt is. Hoewel zowel Struik als vakbonden de wil hadden om tot een oplossing te komen, is dat helaas niet gelukt.

Verbeterd eindbod
Bovenstaande heeft ertoe geleid dat Struik op 16 april een nieuw eindbod heeft gedaan (zie hieronder). Over dit eindbod kunnen leden uiterlijk 1 mei opnieuw hun stem uitbrengen. Krijg je de nieuwsbrief per post dan kun je op internet stemmen met dit webadres: https://q.crowdtech.com/q14QvXcTQUipJjh5AqDkbA. Het nieuwe eindbod wijkt op een drietal punten af van het eerste eindbod:

  • de looptijd wordt 15 maanden (i.p.v. 12 maanden);
  • de loonsverhoging wordt 3,5% structureel per 22 april 2019 (i.p.v. 2% structureel per 1 januari 2019). De 1% eenmalig vervalt;
  • de pensioenopbouw wordt per 1 januari 2019 verlaagd van 1,78% tot 1,70% (i.p.v. tot 1,59%). 

De overige punten uit het eindbod blijven gehandhaafd, zie bijlage. Helder is dat het loonbod verbeterd is, al gaat de loonsverhoging wat later in en is de looptijd met drie maanden verlengd. De verlaging van de pensioenopbouw is verminderd, al blijft dit uiteraard een verslechtering ten opzichte van 2018.

Toelichting op de stemming
Het bleek helaas niet mogelijk om op korte termijn een ledenbijeenkomst te plannen om dit eindbod met jullie te bespreken. CNV Vakmensen en FNV leggen dit verbeterde eindbod daarom schriftelijk voor met een neutraal stemadvies.
De afweging die jullie moeten maken is dezelfde als de vorige keer. Stemmen de leden in meerderheid in, dan is de cao rond. Wijst de meerderheid het eindbod af, dan komt er (wederom) geen nieuwe cao tot stand. 

CNV Vakmensen verwacht dat er dan echt actiebereidheid nodig zal zijn om een beter cao-resultaat af te dwingen. Mocht het zover komen, dan bespreken we dit met jullie op een (nog te plannen) ledenbijeenkomst. We zien jullie uitgebrachte stem graag tegemoet. Begin mei informeren we jullie over de uitkomst hiervan.

Adri Poiesz (kaderlid) en
Job Marskamp, bestuurder CNV Vakmensen
E j.marskamp@cnvvakmensen.nl 
M 06 2390 9865

 

 

 

Downloads