Stem nu voor Cao Dranken

Tot en met vrijdag 29 november kun je nog stemmen voor het onderhandelingsresultaat voor de Cao Dranken. Heb je nog niet gestemd? Breng dan alsnog je stem uit.
Na zes intensieve onderhandelingsrondes heeft CNV Vakmensen met werkgevers in de Cao Dranken een onderhandelingsresultaat bereikt. CNV-leden en niet-leden hebben via jeachterban.nl eind oktober mandaat gegeven voor de loonsverhoging. Klik hier om digitaal te stemmen over het totaalpakket. Krijg je de nieuwsbrief per post, dan kun je met het volgende webadres ook op internet je stem uitbrengen: https://q.crowdtech.com/72W5UKgdzkKr5N3hvuLWiA Via jeachterban.nl hadden jullie aangegeven wat je in de cao anders wilden. Daarvan hebben we het volgende bereikt.
  • Functie-opleiding: de werkgever is verplicht je training en opleiding te geven. Hij betaalt het ook. Je volgt deze opleiding tijdens werktijd. Kan dat niet, dan krijg je de extra tijd vergoed (bijvoorbeeld overuren). Je hoeft deze trainingen nooit terug te betalen.
  • Opleiding die je breder inzetbaar maakt: als de training vlak bij je huidige functie zit, dan krijg je vrijwel alle tijd en kosten terug. Hoe verder van je huidige functie, hoe minder tijd en geld je krijgt.
  • Positie van de cao: de werkgevers erkennen dat ze de collectieve loonsverhoging met CNV Vakmensen moeten afspreken. Een bedrijf mag daar niet op eigen houtje iets van af halen of bij doen.
  • Werkingssfeer cao: tot nu toe is vaak niet duidelijk of je onder de cao valt. In de nieuwe cao komt duidelijk te staan: iedereen die werkt doet tot 170 Orba-punten, ongeacht hoe hoog je salaris is. Twijfel je? Wij kunnen je functieomschrijving checken.
  • Positie CNV Vakmensen en ondernemingsraad: voortaan kunnen, we in elk bedrijf een ledenvergadering houden, nieuwsbrieven op de publicatieborden hangen, ondernemingsraden ondersteunen. CNV Vakmensen krijgt daar ook geld voor. En in de cao staat bij een aantal onderwerpen nu duidelijk dat de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft.
  • De vakbondscontributie is nu eens voor altijd geregeld: je kunt die via je loonstrook aan het eind van het jaar bruto-netto maken, een voordeel van al gauw 60 Euro per jaar.
  • Generatiepact: in 2021 komt er een generatiepact, met bijvoorbeeld 80% werken, 90 % loon en 100% pensioenopbouw voor ouderen. Jongeren kunnen dan eerder een vaste baan krijgen. Ouderen krijgen in 2021 ook een financieel planningsgesprek. Dan kun je beter beslissen of je korter kunt werken. De werkgever betaalt dat gesprek, maar hoort niets over de uitkomst.
  • Werkgevers krijgen weinig van de door hen gewenste flexibilisering. Er komt wel een matrix in de cao te staan, maar die is gewoon precies hetzelfde als wat je nu krijgt.
  • Er gaan een paar bijzonder verlofmogelijkheden uit de cao.
  • De BO-toeslag verdwijnt voor nieuwe medewerkers. Als je nu een BO-toeslag hebt, houd je die gewoon
  • Het loonbod blijft zoals het is. CNV Vakmensen vindt het loonbod mager, maar jullie hebben daar wel mee ingestemd. Je krijgt met terugwerkende kracht over heel dit jaar in december 4 % en in januari daar direct achteraan weer 2,5%. Heb je in 2018 of 2019 al een collectieve loonsverhoging gehad, dan mag die hier van af. Werkgevers zullen in de toekomst niet meer zulke cao-kapotmakende loonsverhogingen buiten CNV Vakmensen om meer geven. 

Al met al is de vernieuwingsagenda goed voor jou en voor de ondersteuning die CNV Vakmensen jou kan geven. Je had al met het loonbod ingestemd. CNV Vakmensen adviseert je om nu voor het totale cao-resultaat te stemmen. Je kunt tot en met 29 november stemmen via bovenstaande link. Breng dus je stem uit. Leden van CNV Vakmensen brengen een besluitvormende stem uit, niet-leden kunnen een raadgevende stem uitbrengen.

Roel van Riezen, bestuurder CNV Vakmensen 
M 06-5160 2034 / E r.vanriezen@cnvvakmensen.nl