Stem nu over nieuwe cao Groothandel Groenten en Fruit

De vakbonden en de werkgevers in de Groothandel Groenten en Fruit hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor de cao van 2024-2025. Na zes onderhandelingsrondes hebben we een resultaat bereikt wat we voorleggen aan de leden van CNV. Jij kunt als lid nu stemmen over dit cao resultaat. De leden hebben het laatste woord en bepalen of we komen tot een nieuwe GGF cao.

Je kunt stemmen tot uiterlijk 17 juli 2024. In deze nieuwsbrief geef ik toelichting op de afspraken in het onderhandelingsresultaat. Naast een structurele loonsverhoging van 3,1% per 1 juli 2024 en van 3% per 1 januari 2025, zijn er afspraken gemaakt over o.a. de hoogte van de reiskostenvergoeding en de opbouw van de vakantietoeslag. Daarbij is er ook specifiek aandacht geweest voor duurzame inzetbaarheid en de verschillende doelgroepen, zoals jongeren, chauffeurs en AOW-gerechtigden

Het volledige onderhandelingsresultaat vind je in de bijlage van deze nieuwsbrief. Er zijn  afspraken gemaakt over veel verschillende onderwerpen. Hieronder een toelichting op een aantal belangrijke onderdelen van het onderhandelingsresultaat.

Loon

Het resultaat dat nu er ligt is een loonsverhoging van 6,1% in twee stappen:
Per 1 juli 2024 met 3,1% structureel.
Per 1 januari 2025 met 3% structureel.

De looptijd van de cao is 12 maanden, dat betekent dat de afspraken gelden van 1 juli 2024 tot 30 juni 2025. Volgend jaar zullen we opnieuw onderhandelen over de cao afspraken.

Reiskostenvergoeding omhoog

De reiskostenvergoeding voor woon- werkverkeer wordt per 1 juli 2024 verhoogd van minimaal € 0,10 per km naar minimaal € 0,15 per km. De cao-tekst zal worden verduidelijkt, zodat helder wordt dat de reiskostenvergoeding geldt voor iedere werknemer met een woon-werkafstand van meer dan 10 kilometer. Zij krijgen, per dag, hun kilometers, incl. de eerste 10 kilometer, volledig vergoed tot een maximum van 30 kilometer enkele reis.

Pauzes

In de huidige cao, in artikel 10 lid 2, is opgenomen dat er tot een maximum van 1,5 uur per dag, en van 7,5 uur per week, een pauze in mindering mag worden gebracht op de diensttijd, indien de pauze tijdens diensttijd wordt genoten. Deze pauzetijd mag dus worden afgetrokken van het loon.

In de nieuwe cao mag er maximaal van 1 uur per dag resp. 5 uur per week pauze in mindering gebracht worden op de diensttijd.

Verblijfkosten chauffeurs omhoog

De chauffeur internationaal ontvangt per buitenlandse reis een bedrag aan verblijfskosten per 24 aaneengesloten uren. Deze netto vergoeding van € 45,12 per 24 aaneengesloten uren wordt verhoogd naar € 59,40 per 24 aaneengesloten uren.

Stagevergoeding

In de nieuwe cao komt een minimale stagevergoeding van € 300,- per maand worden. Deze vergoeding geldt voor elke stagiair ongeacht het opleidingsniveau. CNV vindt het belangrijk dat de sector ook aantrekkelijk is voor nieuwe medewerkers die soms starten als stagiair.

Jeugdlonen afschaffen

Per 1 juli 2024 wordt de salarisschaal voor 19-jarigen afgeschaft. De salarisschaal voor 20-jarigen wordt omgezet naar "salarisschaal tot en met 20 jaar".

De toezegging is gedaan dat in de volgende cao-ronde de salarisschaal voor 20-jarigen wordt afgeschaft. Dat betekent dat de jeugdlonen in 2025 helemaal uit de cao Groothandel Groenten en Fruit zullen verdwijnen. CNV gelooft dat het belangrijk is dat medewerkers gelijk worden beloond voor gelijk werk. Leeftijd zou geen rol moeten spelen voor de hoogte van je salaris. Ervaring telt natuurlijk wel!

Wat is een minimum-cao?

De cao Groothandel Groenten en Fruit is juridisch gezien een cao met een minimum karakter. Een minimum cao betekent dat werkgevers in deze sector minimaal aan de afspraken van deze cao moeten voldoen. Werkgevers kunnen op bedrijfsniveau wel positief afwijken. Het kan dus zijn dat in jouw bedrijf een hogere reiskostenvergoeding wordt betaald, een hoger loon of andere regelingen die beter zijn dan de afspraken in de cao. In dat geval heeft de cao daar geen impact op.

Maar werkgevers en bedrijven mogen niet minder betalen of slechtere regelingen hebben dan in de cao GGF is opgenomen.

Stemmen tot 17 juli

Er kan worden gestemd over dit bereikte resultaat. We willen graag weten wat je ervan vindt. CNV zal de cao alleen ondertekenen als de meerderheid van onze leden voor dit resultaat stemt. Breng je stem in ieder geval vóór 17 juli uit.  

Je kunt als lid van CNV digitaal je stem uitbrengen door VOOR of TEGEN te stemmen. Let op: éénmaal gedrukt op VOOR of TEGEN betekent dat je je stem hebt uitgebracht.

Na afloop van de stemming zullen we de leden zo snel mogelijk informeren over de uitslag. Als de meerderheid van de leden van CNV voor stemt zullen we de nieuwe cao ondertekenen. De afspraken uit het onderhandelingsresultaat worden dan verwerkt in de cao die geldt vanaf 1 juli 2024.

Maak je collega lid

Is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt, betaalt hij of zij slechts €24 voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt per aangebracht lid een cadeaubon van €20. Ga voor meer informatie naar www.cnv-ledenwerven.nl
Samen staan we sterker!

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Natuurlijk kun je mij ook altijd een mail of appje sturen met je vraag of opmerking.

Mirjam van Leussen
Bestuurder CNV
M: 06288665987
E: m.vanleussen@cnv.nl 

 

Downloads