Start gemaakt met cao-onderhandelingen Cosun

Op 1 september 2024 loopt de huidige cao van Cosun Beet Company/ Sensus af. Om tot een nieuwe cao te komen zijn de vakbonden CNV, FNV en Vacos op woensdag 22 mei begonnen met de cao-onderhandelingen.

Toelichting werkgever 

De werkgever gaf eerst een toelichting op de situatie bij het bedrijf. Daaruit blijkt dat Cosun in 2023 een goed jaar heeft gedraaid met een positief resultaat. In de eerste maanden van 2024 is de suikerprijs gedaald, waardoor de resultaten er minder goed uitzien. De verwachting is wel dat het jaar met winst wordt afgesloten. 
Bij Sensus is de situatie anders. In 2023 was het bedrijf verliesgevend en dat is ook de verwachting voor 2024 en 2025. De directie ziet wel nieuwe kansen om uit de rode cijfers te komen maar dat kan nog even duren.

Voorstellen vakbonden

Voorafgaand aan het eerste overleg hebben de vakbonden hun voorstellenbrieven gedeeld met de werkgever. Een loonsverhoging om de inflatieachterstand te repareren en een deel koopkrachtverbetering staan hierbij centraal.
Naast een looneis hebben de vakbonden voorstellen gedaan om de RVU-regeling te verbeteren en te verlengen na 2025. Ook willen we als CNV onder andere de ploegentoeslag verhogen en de tijd voor overdracht binnen de ploegendiensten aanmerken als werktijd. In de bijlage tref je de volledige voorstellenbrief van het CNV aan.

Eerste reactie werkgever

Na een korte schorsing heeft de werkgever aangegeven geen aansluiting te kunnen vinden bij de voorstellen van de vakbonden. Zij vindt dat de voorstellen financieel veel impact hebben en die ruimte lijkt er vooralsnog niet te zijn.
Gezien het positieve resultaat bij Cosun Beet Company en de positieve lange termijn verwachtingen voor Sensus is er volgens de vakbonden zeker ruimte om tot een goede, nieuwe cao te komen. Juist ook voor de werknemers die dag in dag uit het (zware) werk doen en onmisbaar zijn voor het bedrijf. Medewerkers hebben al langere tijd te maken met stijgende prijzen en daar hoort volgens ons een fatsoenlijke loonsverhoging bij.

Vervolg op 13 juni

De tweede onderhandelingsronde staat gepland voor donderdag 13 juni, dan wordt er inhoudelijk verder gesproken over de voorstellen. Daarna sturen we de vakbondsleden weer een update over de voortgang. 
We houden jullie natuurlijk op de hoogte en als er verder nog vragen zijn dan ben ik per mail of telefonisch bereikbaar. Volg ons ook op de cao-pagina, waar je mee kunt praten en je vragen kunt stellen. Ga naar de cao-pagina: Cao Cosun Beet Company | CNV

Mede namens mijn kaderleden,
Auke Wietze Bosma, bestuurder CNV
M 06 8192 0453 / a.bosma@cnv.nl 

Downloads