Overleg met Agrifirm over roostervoorstellen

In het overleg op 18 juli gaf Agrifirm aan vast te willen houden aan de roosters zoals wij ze met jullie besproken hebben. Een reguliere 3-ploegendienst (5 ochtend – 5 middag – 5 nacht) met als uitgangspunt een ploegentoeslag van tenminste 19,69% (*1) wilde Agrifirm niet afspreken.

Men was wel bereid om af te spreken dat de bestaande toeslag van 19,69% zou blijven bestaan en dat er op de feestdagen op vrijwillige basis gewerkt zou gaan worden, wanneer wij wilden instemmen met de door Agrifirm voorgestelde roosters (120 uur respectievelijk 128 uur).

Gelet op het grote belang dat door jullie werd gehecht aan de reguliere 3-ploegendienst, hebben wij daar niet mee ingestemd. Dit betekent dat Agrifirm terug zal vallen op een 3-ploegendienst waarbij er ook gewerkt zal gaan worden van vrijdagavond tot de zaterdagochtend 06.00 uur.

Op feestdagen werken zal gebeuren op basis van vrijwilligheid. Het is dan aan de individuele werknemer om wel of niet op een feestdag te gaan werken.
Als het gaat om de beloning voor het werken op feestdagen zijn wij van mening, dat die wel beter zou moeten zijn dan de beloning die toegepast wordt. In plaats van de 200% maal het uurloon per gewerkt uur op een feestdag zou het eigenlijk 350% per gewerkt uur op een feestdag moeten zijn.

Wij zijn van mening dat er rekening gehouden moet worden met zaken als ploegentoeslag, vakantietoeslag, eindejaarsuitkering en pensioen, wanneer berekend wordt wat er voor het werken op een feestdag betaald zou moeten worden. Dit hebben wij ook aangegeven in het overleg met Agrifirm. Mede gelet op het feit dat het werken op de feestdagen onderdeel van de te werken dagen per jaar waren geworden in de voorstellen van Agrifirm.

Omdat Agrifirm wilde vasthouden aan het werken op feestdagen op vrijwillige basis en de bijbehorende beloning, is het aan de individuele werknemer om af te wegen om dit wel of niet te doen. Mijn advies zou zijn om als collectief te handelen en aan te geven dat de beloning voor het werken op een feestdag (op vrijwillige basis) beter moet zijn. Zo niet dan als collectief niet gaan werken op een feestdag.

(*1) Voor het werken in een 2 ploegendienst wordt 13% ploegentoeslag betaald. Op basis van de door Agrifirm gemaakte toeslagenmatrix zou de ploegentoeslag in de 3-ploegendienst volgens ons in alle redelijkheid hoger moeten zijn. Dit voorstel hebben we dan ook gedaan, helaas zonder succes.

Denk er eens over hoeveel werknemers de fabrieken aan de praat houden afgezet tegen het totaal aantal werknemers bij Agrifirm. De beloning van de werknemers die de fabrieken aan de praat houden kan echt wel wat beter.

Jacqueline Kraan
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 48
E: j.kraan@cnvvakmensen.nl
Tijdelijke vervanger van Wietze Kampen die op vakantie is.