Overleg gestart voor nieuwe cao Tate&Lyle

Afgelopen maandag was het eerste overleg over een nieuwe cao voor Tate&Lyle. Het verliep niet zo positief. In deze nieuwsbrief een korte update.

Voorstellen uitgewisseld
We hebben onze voorstellenbrief toegelicht. De reactie van Tate&Lyle was niet bepaald positief te noemen.  De regeling korter werken voor ouderen kan wel gehandhaafd blijven, maar de verbetering die we wilden (de startleeftijd omlaag brengen), lijkt er niet te komen, als het aan jullie werkgever ligt. Dat geldt ook voor uitbreiding van de leeftijdsdagen. Over de uitbreiding van het persoonlijk budget voor scholing via TipTrack zijn we nog in gesprek. Dat was helaas dan ook het enige lichtpuntje. Alle voorstellen voor de verschillende vormen van salarisverhoging zijn te duur, vindt Tate&Lyle. Er is maar weinig ruimte voor een structurele salarisverhoging, werd gezegd.
Ook verdere vergroening van de regeling voor woon-werkverkeer werd afgewezen.
De voorstellen van werkgeverszijde bevatten helaas alleen verslechteringen, zoals verlaging salaris bij tweede jaar ziekte naar 70%, eerder vervallen van vakantiedagen en verdwijnen van de vergoeding vakbondscontributie. Daar kunnen we natuurlijk niet mee akkoord gaan.
CNV Vakmensen voorziet heel lastige onderhandelingen!

Pensioen
Over verbetering van de pensioenregeling kunnen we pas in maart verder praten. Momenteel wordt op het hoofdkantoor een studie gemaakt rond de pensioenregelingen van de vestigingen in de verschillende landen. Pas na dat onderzoek wordt er beslist of er ruimte is voor verbetering.

Regeling hoger personeel
Eindelijk is er een concrete afspraak gemaakt om te overleggen over de arbeidsvoorwaardenregeling voor het hoger personeel, in de wandelgangen de “cao hp” genaamd. We zouden eind 2018 al een voorstel krijgen voor een nieuwe en eenduidige bespreking van wie daaronder valt, maar dat is nu uitgesteld tot 25 maart. CNV Vakmensen zal zich blijven inzetten om alle afspraken uit de huidige (en hopelijk ook uit de nieuwe) cao correct in deze regeling te verwerken, zodat daarover geen misverstanden kunnen ontstaan.

Vervolgoverleg
Tate&Lyle zal over een aantal onderwerpen nog een nadere onderbouwing van hun voorstellen maken. Daarom is het volgend overleg op 15 maart gezet.

Met vereende krachten…..
CNV wil samen met jullie keihard aan het werk om ook van de nieuwe cao een fatsoenlijke cao te maken, die recht doen aan de situatie van het bedrijf en aan jullie inzet! Daar hebben we elkaar voor nodig. Werkgever én alle werknemers!  

De cao is er voor alle medewerkers, maar doen alle medewerkers ook echt mee? Als vakbondsleden weten jullie hoe belangrijk het is samen op te trekken. Dus: www.cnvvakmensen.nl/werven .

Reacties
Vragen, opmerkingen of andere reacties over het overleg over de nieuwe cao of over andere zaken die spelen in jouw werksituatie kan je altijd kwijt bij de CNV-bestuurder, Jolien Dekker, j.dekker@cnvvakmensen.nl of 06-23811392.