Nullijn 2020 en 2021 cao "onderhandelingen" Bavaria / RSFB

Geen geluk (in een klein broekje) voor de medewerkers van Bavaria / RSFB! Donderdag 20 mei hebben wij, FNV en CNV Vakmensen voor de 5e keer aan tafel gezeten met een delegatie van RSFB om te onderhandelen over jullie nieuwe CAO. Echt onderhandelen kunnen we het niet noemen, want het is de nullijn in 2020 en de nullijn in 2021 voor wat betreft jullie loon.
RSFB (lees: Bavaria) is in 2020 een grote Campagne gestart om haar vernieuwde 0.0% op de markt te zetten. Deze campagne zetten ze ook graag in 2021 door.
Jullie ontvangen namelijk over 2020 en 2021 geen loonsverhoging als het aan RSFB ligt. Wij, vakbonden CNV Vakmensen en FNV,  vinden dit onacceptabel gezien het feit dat het leven gewoon duurder wordt en er daarom een achteruitgang in koopkracht is. Inkomensverlies dat ze wel compenseren voor de boven cao-ers, maar blijkbaar niet voor de mensen op de werkvloer in de fabriek, het warehouse en de mouterij.
Daarnaast wil RSFB een cao à la carte, waarbij je zelf keuzes kunt maken via een Persoonlijk Keuzebudget (PKB). De waarde van dit PKB zal voortvloeien uit bronnen (arbeidsvoorwaarden) die nu in de cao zijn opgenomen. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden om dit budget te laten bestaan uit je 8,33% winstuitkering en/of 8% vakantiegeld.
Je zou er dan voor kunnen kiezen om maandelijks meer loon te krijgen. Je normale loon + 1/12 deel uit dat budget. Je krijgt dan géén vakantiegeld en/of winstuitkering meer.

Een cao à la carte is het onderzoeken waard, echter er zitten ook haken en ogen aan. Het kan namelijk niet zo zijn, dat de medewerkers door meer regels en afspraken geen vrije hand meer hebben in hun eigen bestedingen. De werknemer kan kiezen wat bij hem past, maar wel als het de werkgever goed uitkomt.
Zo wil jullie werkgever ook de opzet van ons DI Budget tegen het licht houden, omdat RSFB van mening is dat veel mensen hun DI Budget inzetten voor doeleinden die voor RSFB niet zinvol genoeg zijn. In het verleden zijn hier al duidelijke afspraken over gemaakt en is uiteindelijk de teamleider de aangewezen persoon om in een persoonlijk gesprek met de werknemer hier over te sparren. Wij zijn ook van mening dat na bijsturing van de werkgroep een aantal jaren geleden, dit helder moet zijn voor RSFB.

De 80/90/100 regeling waar we voor strijden is alleen bespreekbaar als we hier arbeidsvoorwaarden voor laten vallen: bijvoorbeeld de leeftijdsdagen (dagen die je extra vrij krijgt als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt) eventueel aangevuld met het vervallen van andere arbeidsvoorwaarden uit de cao!
In principe een dikke sigaar uit eigen doos......al zegt RSFB dat ze hier nog wel een bijdrage willen leveren. Zo, kunnen jullie geen plannen tot een succes brouwen!

Al met al zitten we in een situatie die ons heeft doen besluiten om leden te raadplegen. We willen namelijk van jullie weten of het nog zinvol is om verder te praten of acties voor te bereiden.

Wij leggen de door de werkgever voorgestelde NUL-lijn over de jaren 2020 en 2021 aan jullie voor.

De ledenraadplegingen worden gehouden op dinsdag 7 juni 
in het dorpshuis Lieshout (adres Grotenhof 2). Aanvangstijden: 12:30 uur (1) of 14:30 uur (2) of 16:30 uur  (3).

Er worden maximaal 30 deelnemers per tijdstip op de locatie toegelaten conform de Corona maatregelen (bijvoorbeeld 1,5 meter onderlinge afstand).

Vooraanmelding is derhalve verplicht door een mail te sturen naar:
r.jongen@cnvvakmensen.nl (voor leden van CNV Vakmensen).
Zet in de mail je naam en geef aan welke bijeenkomst (1, 2, of 3) je wenst te bezoeken.

Als er meer dan 30 aanmeldingen voor een tijdstip zijn, dan  splitsen we de groep en gaan met een deel van de mensen een andere plek zoeken.

De onderhandeling delegatie namens CNV Vakmensen,
Roger Jansen, kaderlid CNV Vakmensen
René Jongen, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 20 29 61
E r.jongen@cnvvakmensen.nl