Nieuwsbrief Periodiek overleg 18 september 2024 RFH en CNV

Op 18 september 2024 hebben we weer ons periodiek overleg gehad met de directie van Royal FloraHolland (RFH). We willen jullie graag op de hoogte brengen van de belangrijkste punten die zijn besproken.

Staat van RFH
RFH streeft ernaar om in 2024 zwarte cijfers te draaien. Hoewel de volumes achterblijven, is de prijsvorming dankzij schaarste wel in orde. De eerste twee kwartalen wijzen op zwarte cijfers, maar het blijft spannend. Wij hebben ook onze zorgen geuit over Floriway en wij hopen in lijn met RFH dat zijn ook dit jaar zwarte cijfers kunnen draaien.

Arbeidsomstandigheden
We hebben opnieuw aandacht gevraagd voor de dieseluitstoot van vrachtwagens, busjes en veegmachinesop de werkvloer. Dit is anno 2024 onacceptabel en we eisen maatregelen van RFH. De Arbo deskundige van RFH gaf een update over de veiligheid binnen RFH: ongevallen die leiden tot verzuim zijn gedaald, maar er blijft aandacht nodig voor het gebruik van bedrijfsmiddelen en de taalbarrière. Er zijn verschillende Risico-Inventarisaties en -Evaluaties (RI&E) in uitvoering, zowel concern breed als op locatie- en afdelingsniveau. Het meerjarenplan voor Dieselmotoremissie (DME) loopt tot 2030, met periodieke metingen en gesprekken met o.a. transporteurs en schoonmaakbedrijven over dieselemissie. 

Stand van zaken FFF
Jullie HR specialist gaf een update over het FFF-programma(Fit For Future). De veranderingen richten zich op digitalisering en kostenefficiënter werken. Er is een brainstormsessie geweest op alle afdelingen om te bepalen wat wel en niet werkt. RFH verwacht binnenkort een duidelijk plan te hebben en wil de nieuwe manier van werken in 2025 implementeren. Dit jaar zal de reorganisatie worden uitgevoerd, met een tweede stap in 2026. Er wordt geen Wet Melding Collectief Ontslag verwacht, aangezien de reductie van 100 fte naar verwachting op natuurlijke wijze zal plaatsvinden. Eind september en begin oktober worden er door RFH bijeenkomsten georganiseerd om medewerkers te informeren en onrust te verminderen. 

Parallel aan de communicatie van RFH naar de medewerkers zullen wij als vakbonden ook spreekuren organiseren om de zorgen te delen en bespreken. Wij houden jullie daarvan op de hoogte

CBRE – stand van zaken
Heijmans heeft per 1 mei CBRE vervangen. Er zijn zeepkistsessies geweest om de werkwijze en afspraken, zoals behoud van cao-rechten en arbeidsvoorwaarden, te verduidelijken. Hoewel de doorlooptijden van reparaties en vervanging nog steeds een uitdaging vormen, werkt RFH aan verbeteringen en vraagt om geduld en tijd. 

Indeling orderpicker en NOK-matrix
De NOK-matrix en het functiehandboek zijn klaar en wij hebben aangegeven deze te willen ontvangen. RFH zal dit intern bespreken en erop terugkomen. Onlangs hebben wij vernomen dat een aantal medewerkers zijn teruggeplaats naar schaal, omdat zij een aantal taken niet meer uitvoeren, zoals inwerker . Deze medewerkers vallen conform de cao onder de hoofdstuk 24 Afspraken over garantie op salaris . Een aantal mensen hebben hierover een frustratie geuit, omdat zij nog steeds taken doen conform schaal 15. Wij maken ons zorgen over et deze procedure en zullen dit met de betreffende medewerkers bespreken om samen met RFH naar oplossingen te zoeken. Dus heb jij hiermee te maken? Meld het dan bij jouw vakbondsbestuurder.

Handreiking Taal en Veiligheid
Wij willen dat RFH de SER-richtlijnen volgt en zich meer richt op Nederlands als voertaal. Er moet meer gedaan worden om Nederlandse taalcursussen verplicht te stellen. We hebben RFH gevraagd om tijdens het volgende overleg een actieplan te presenteren. RFH besteedt veel tijd aan het verduidelijken van de voertaal op de werkvloer, maar de arbeidsmarkt is veranderd en tweetaligheid is soms noodzakelijk. Er wordt gewerkt met tolken en Oekraïense medewerkers worden ingedeeld op afdelingen waar voertaal eisen zijn. Onze leden maken zich zorgen over miscommunicatie, veiligheid en polarisatie op de werkvloer. 

Taskforce arbeidstijden
Afgelopen week hebben wij uitgebreid gesproken met de Taskforce arbeidstijden. Er zijn nu eindelijk een aantal besluiten genomen. Wij zijn blij met erkenning dat de grondslag verlof/verzuim van RFH niet goed heeft uitgepakt. Wij zijn nu bezig met het zoeken naar passende oplossingen. Wij hopen dat het systeem protime/ortec snel wordt aangepast, zodat medewerkers realtime inzicht hebben in hun plus/minuren, verlof, verzuim en feestdagen. Tot slot gaat RFH de uitbetaling van de Feestdagen controleren en waar nodig corrigeren. Zoals wij hebben aangegeven de huidige cao is leidend en niet systemen. Ervaar jij problemen neem dan contact met mij op!

Maak jouw collega’s lid voor inspraak op jouw arbeidsomstandigheden
Maak jouw collega’s nu lid van CNV zodat zij meteen kunnen beslissen over jouw cao in 2024. Jullie ideeën maken het dat het jullie cao is. Jij ontvangt per geworven lid een cadeaubon t.w.v. €20,-! Maak ze nu lid voor maar € 24,- voor de eerste 6 maanden via: Maak jouw collega lid van CNV!

Cao-traject online
Online kun jij jouw vragen kwijt, het nieuws volgen en ook altijd reageren. Ga hier naar de cao-pagina. Samen kunnen we het belang van een sterke vakbond benadrukken, met het einddoel om tot cao afspraken te komen die nodig zijn om jou baan leuker te maken, duurzamer en gebaseerd op onderwerpen die zich nu afspelen op de werkvloer.

Met vriendelijke groet,

Souleiman Amallah
Bestuurder CNV
0620522211