Nieuwe cao Groothandel Groenten en Fruit is een feit!

De leden van CNV hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat over de nieuwe cao Groothandel Groenten en Fruit. Daarmee is per 1 juli 2024 een nieuwe cao tot stand gekomen. CNV is blij dat er zo snel duidelijkheid is over de nieuwe cao.

Op 26 juni 2024 heeft CNV samen met de vakbonden FNV en RMU en de werkgevers een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao Glastuinbouw. Dit onderhandelingsresultaat hebben wij ter stemming aan ons leden voorgelegd. CNV leden konden tot 17 juli hun stem uitbrengen over dit onderhandelingsresultaat. 90% van de leden hebben aangegeven akkoord te gaan met dit onderhandelingsresultaat. 10% heeft tegengestemd. De kritiek die nog werd gegeven was vooral dat de loonsverhoging de inflatie nog onvoldoende zou hebben gecompenseerd. Toch waren de leden overwegend positief en dat uit zich ook in de stemverhouding. De leden van FNV en de RMU hebben ook in ruime meerderheid voor het onderhandelingsresultaat gestemd.

Cao Groothandel Groenten en Fruit juli 2024 tot juli 2025

Nu de leden hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat is de cao definitief tot stand gekomen. Belangrijkste punten zijn:

  • Een cao met een looptijd van 12 maanden van 1 juli 2024 tot 1 juli 2025;
  • Structurele loonsverhoging 3,1% per 1 juli 2024 en 3% per 1 januari 2025
  • Reiskostenvergoeding worden minimaal €0,15 per kilometer;
  • Het vak volwassen loon gaat betaald worden vanaf 19 jaar;
  • Stagevergoeding van minimaal 300 euro per maand voor MBO/HBO/WO stagairs
  • een pauze mag maximum van 1 uur per dag, en van 5 uur per week in mindering mag worden gebracht op de diensttijd
  • Vergoeding voor verblijfskosten van chauffeurs gaat omhoog naar € 59,40 per 24 aaneengesloten uren.

Het documenten met de volledige set afspraken voor de nieuwe cao vindt je in de bijlage.

Modernisering van cao tekst

Nu gaan we aan de slag om dit ook op te nemen in de cao-teksten en deze zo snel mogelijk beschikbaar te maken. Als we zover zijn, krijg je daarover bericht.

Sinds 2022 zijn de vakbonden en werkgevers bezig met het moderniseren van de cao teksten. Het doel is om de cao beter leesbaar te maken en de cao artikelen ook in lijn te brengen met vernieuwde wetgeving. Deze nieuwe cao afspraken worden opgenomen in de gemoderniseerde versie van de cao. We doen hard ons best om de nieuwe cao versie na de zomer met de leden te kunnen delen.

Dank!

Namens CNV wil ik jullie bedanken voor jullie actieve betrokkenheid via de mail en via individuele vragen. Dit heeft zeker geholpen om tot dit resultaat te komen. Ook wil ik Dinant Sterrenberg in het bijzonder bedanken dat hij naast mij bij de onderhandelingen aanwezig is geweest en mij met zijn kennis over de Groothandel Groenten en Fruit heeft versterkt. Dinant heeft niet alleen dit jaar maar ook in de afgelopen jaren onze positie als vakbond versterkt. Een vakbond is zo sterk als haar leden zijn en samen waren we sterk deze onderhandelingen.

Stuur deze nieuwsbrief door aan ongeorganiseerde collega’s. Beter nog, maak ze lid! Samen komen we verder, voor meer informatie zie: Leden werven.

Mochten je ook actief betrokken willen worden bij ons vakbondswerk voor de cao Groothandel Groenten en Fruit dan hoor ik het graag. Stuur een email naar m.vanleussen@cnv.nl of bel me op 06-28866597

Mirjam van Leussen
vakbondsbestuurder CNV
E: m.vanleussen@cnv.nl
M: 0628866597

Downloads