Nieuwe cao Aviko Rixona lijkt ver weg

Op donderdag 23 januari 2020 was de tweede onderhandelingsronde voor een nieuwe cao. Dit overleg eindigde met verbijstering vanuit de vakbonden.
Tijdens deze onderhandelingsronde hebben de vakbonden CNV Vakmensen, FNV en VARO de voorstellen verder toegelicht. Aviko Rixona heeft op haar beurt haar voorstellen beargumenteerd door middel van berekeningen op basis van maatmannen. Met deze berekeningen moet duidelijk worden wat de positieve en negatieve gevolgen zijn voor de werknemers van Aviko Rixona, als de voorstellen van de werkgever worden gehonoreerd. De vakbonden hadden echter een aantal vragen en opmerkingen naar aanleiding van de argumentatie van Aviko Rixona, aangezien maatmannen zijn gebruikt en het voor individuele gevallen toch echt anders kan uitpakken.

Om stappen te zetten naar een onderhandelingsresultaat zijn de vakbonden afgeweken van hun originele voorstellen en hebben we aangepaste voorstellen en zo een handreiking gedaan naar Aviko Rixona. Tot onze grote verbazing vatte de werkgever deze handreiking op als een onacceptabele toenadering. Het feit dat de vakbonden onderdelen van de voorstellen van Aviko Rixona hebben gebruikt in de handreiking, was voor jullie werkgever onaanvaardbaar. Het lijkt alles of niets te zijn. Deze stugge houding van jullie werkgever draagt uiteraard niet bij aan een positief resultaat. Sterker nog, van onderhandelen lijkt nauwelijks sprake als niet geven en nemen, maar alles of niets het motto van Aviko Rixona lijkt.

De derde onderhandelingsronde die plaatsvindt op dinsdag 18 februari 2020, moet uitwijzen of Aviko Rixona wil bewegen en dus in onderhandeling wil blijven om tot een nieuwe cao te komen. We houden jullie op de hoogte.

Bij vragen of opmerkingen kunnen jullie terecht bij CNV kaderlid Ayhan of bij mij.

Namens CNV kaderlid Ayhan Kayabasi,

Diana Kraan
Bestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl