Nieuw pensioenstelsel voor de Graanbe- en verwerkende bedrijven

Door een wetswijziging in 2023 moeten alle pensioenregelingen in Nederland worden aangepast. Ook die van jou. CNV, FNV en de werkgevers willen dat de nieuwe pensioenregeling zo dicht mogelijk bij de huidige blijft. Met hulp van deskundigen en het Molenaarspensioenfonds is er een transitieplan opgesteld. Daarin staat hoe we van de oude regeling gaan overstappen naar de nieuwe regeling.

Wat blijft bestaan

Veel blijft bestaan: de AOW blijft. Je werkgever blijft meebetalen aan je pensioen. Je blijft pensioen ontvangen zo lang je leeft. Als je overlijdt vóór je pensioendatum, krijgen je partner en kinderen een nabestaandenpensioen. En als je arbeidsongeschikt wordt, kan je je pensioen voortzetten zonder volledige premiebetaling. En net als nu, krijg je straks ook ieder jaar een pensioenoverzicht thuisgestuurd.

Wat verandert er

Je gaat straks een eigen pensioenkapitaal opbouwen in plaats van een ‘pensioenaanspraak’. Je krijgt als het ware je eigen pensioenspaarvarkentje. Daarin zit alle pensioenpremie die voor en door jou is betaald.
Het pensioenfonds belegt jouw geld en zorgt voor een mooie opbrengst. Het meeste van die opbrengst is voor jou. Een klein deel wordt in de solidariteitsreserve gestort.

Je weet dus in de nieuwe regeling wel hoeveel geld je hebt gespaard, maar nog niet hoeveel pensioen je daarvoor gaat krijgen. Bovendien wordt je pensioenuitkering óók afhankelijk van beleggingsresultaten. 
Om ervoor te zorgen dat je pensioenuitkering straks niet te veel schommelt, kiezen de FNV, CNV en de werkgevers voor een solidaire pensioenregeling met solidariteitsreserve.

De solidaire regeling staat het best garant voor een stabiele uitkering tijdens het pensioen:

  • De solidaire regeling biedt de beste garanties voor een goede en stabiele pensioenuitkering straks.
  • De solidaire regeling biedt de meeste mogelijkheden om de sterke elementen van de huidige regeling te behouden.
  • De solidaire regeling sluit het meest aan op de wensen van de werknemers in de sector.
  • De solidaire regeling legt meer nadruk op het samen beleggen en samen risico’s delen, en gaat dus meer uit van solidariteit.
  • De solidariteitsreserve in de solidaire regeling geeft betere mogelijkheden om eventuele onverhoopte financiële tegenvallers samen op te vangen.

We gaan invaren 

Bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel krijgen partijen de keuze om het al opgebouwde pensioen wél of niet in te varen. Invaren wil zeggen dat je bij het Molenaarspensioenfonds al opgebouwde pensioenkapitaal wordt omgezet naar de nieuwe regeling. Zo blijft je oude en je nieuwe pensioen bij elkaar. Het voordeel van invaren is dat het pensioenfonds geen hoge buffers hoeft aan te houden in de oude regeling. Hierdoor kan het pensioengeld eerder worden toegekend aan deelnemers en gepensioneerden. Daarnaast voorkomen we met invaren dat er twee systemen naast elkaar blijven bestaan, wat extra kosten voor administratie en toezicht scheelt. Eén pensioenregeling is ook duidelijker en biedt beter inzicht in je persoonlijke situatie. Volgens berekeningen van de pensioenexperts levert invaren een beter resultaat op dan niet invaren. Kortom, invaren biedt duidelijke voordelen en zorgt voor een beter en inzichtelijker pensioen voor alle deelnemers.

Compensatieregeling

Met de nieuwe pensioenwet wordt de solidariteit tussen jong en oud anders geregeld. De zogenoemde doorsneepremie verdwijnt. Dit is wettelijk opgelegd. Hierdoor kan het pensioenkapitaal voor de leeftijdsgroep van circa 47 jaar tot 60 jaar lager zijn dan in het huidige systeem. De nieuwe pensioenwetgeving biedt de mogelijkheid om voor dit effect een compensatieregeling op te zetten. Omdat we rekening willen houden met alle groepen hebben we ervoor gekozen dit te doen. Met deze regeling zorgen we ervoor dat het pensioenkapitaal ook voor deze groep zo veel als mogelijk gelijk blijft aan wat het nu is.

Transitieplan

In de achterliggende maanden hebben CNV, FNV en de werkgevers hard gewerkt aan een set regels die jou in het nieuwe stelsel een zo goed mogelijk pensioen gaat opleveren zonder dat pensioen duurder wordt. Die regels liggen vast in het transitieplan voor de sector. Het plan beschrijft hoe we van oud naar nieuw overstappen.

In het transitieplan worden alle keuzes, overwegingen en berekeningen vastgelegd. Ook staat erin beschreven hoe wordt omgegaan met opgebouwde pensioenaanspraken en pensioenrechten. Wat in het transitieplan wordt opgenomen is deels wettelijk voorgeschreven. Daarnaast zijn er onderdelen waarover de vakbonden en werkgevers– binnen de grenzen van de wet – afspraken kunnen maken.

We hebben bij het inrichten van de nieuwe pensioenregeling rekening gehouden met alle groepen deelnemers. Het maakt dus niet uit of je nu werkt in de sector Graanbe- en verwerkende bedrijven of dat je er vroeger gewerkt hebt, je jong of oud bent, je gepensioneerd bent of een arbeidsongeschiktheidspensioen hebt dan wel een nabestaandenpensioen ontvangt. Er is met alle groepen rekening gehouden. Uit de berekeningen van verschillende pensioenexperts blijkt dat bij de meeste doorgerekende scenario’s de nieuwe regeling voor al die groepen een betere uitkomst geeft dan voortzetting van de huidige regeling zou hebben kunnen bieden. Deze regeling lijkt bovendien zo veel mogelijk op de huidige regeling en kost niet meer premie.

Positief stemadvies

Beide bonden, FNV en CNV, leggen het transitieplan met een positief stemadvies aan je voor. De stemming gaat over de invulling van een wettelijke regeling. Je stemt dus niet voor of tegen het nieuwe pensioenstelsel. De reden voor het positieve stemadvies is, dat uitgaande van de nieuwe wetgeving, de uitkomst toch heel veel lijkt op de huidige regeling en uitgaat van solidariteit.

Tijdspad

  1. Nu het transitieplan klaar is, willen we dat aan je voorleggen. Leden bepalen door stemming of het transitieplan oké is.
  2. Doorklikken naar meer technische informatie over de overgang van de oude naar de nieuwe pensioenregeling kan. In de bijlage tref je de samenvatting van het transitieplan.
  3. Vanaf heden tot en met vrijdag 28 juni 2024 kun je stemmen en je mening over het transitieplan kenbaar maken. Het stemformulier vind je HIER
  4. We vragen je om vóór 29 juni te stemmen over de overgang naar de nieuwe regeling. Ons advies is positief. Wij denken dat het transitieplan dat we ontwikkeld hebben jou een goed pensioen zal bieden.
  5. Op 1 januari 2026 willen we de overstap naar deze nieuwe pensioenregeling maken. Dan zijn je huidige pensioenaanspraken omgezet naar jouw eigen pensioenspaarpot. Dat is ruim op tijd, want uiterlijk 1 januari 2028 treden in Nederland alle nieuwe pensioenregelingen in werking.

Extra informatie over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel vind je op de volgende websites: www.cnv.nl/themas/pensioen-en-aow/nieuw-pensioenstelsel/

Wil je het hele transitieplan nu al inzien, dan kan dat uiteraard ook. Je vindt deze om de bijlage.

Namens de kadergroepen van CNV en FNV,

Wietze Kampen, bestuurder CNV: secretariaat@cnv.nl 
Wilfred Jonkhout, vakbondsbestuurder FNV

Downloads

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error