Ledenraadpleging Graanbe- en verwerkende bedrijven voortgezet: De bonden komen naar je toe!

Trots op de werknemer: een fatsoenlijke cao

De strijd om te komen tot een fatsoenlijke cao bij de graanbe- en verwerkende bedrijven gaat vanaf nu een nieuwe fase in. De ledenraadplegingen die we in oktober hebben gehouden, worden de komende maanden voortgezet. CNV Vakmensen en FNV komen naar een groot aantal bedrijven toe. Doel is om, binnen de richtlijnen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus, met collega’s in gesprek te gaan over de stand van zaken rond jullie cao. We willen weten hoe jullie denken over het eindbod van de werkgever en wat we gezamenlijk kunnen doen om er alsnog een fatsoenlijke cao uit te slepen.

Voor de uitgebreide vergelijking van het eindbod van de werkgevers met het laatste voorstel van de bonden, klik hier

We zullen jullie de komende weken regelmatig op de hoogte houden van de flyeracties bij de verschillende bedrijven, zodat jullie van tevoren al weten wanneer we bij jullie aan de poort staan. Hou dus je mailbox goed in de gaten.

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door.
Voor de uitgebreide vergelijking van het eindbod ga je naar onze website: www.cnvvakmensen.nl/voeding/voeding/cao-graan-be-en-verwerkende-industrie/nieuws/ en kies de nieuwsbrief "voortzetting ledenraadpleging Graan van 17 november 2021".

Eenzijdige uitbetaling eenmalige uitkering


Werkgevers proberen met alle middelen jullie af te houden van verdere acties om te komen tot een fatsoenlijke cao. Daarom hebben een aantal bedrijven aangekondigd dat ze jullie over de afgelopen anderhalf jaar een eenmalige toelage willen geven van 2 procent van het in die periode ontvangen loon. Die werkgevers geven daarbij aan dat het een voorschot is op een eventueel cao-resultaat. Zo proberen ze ons hun idee op te dringen dat er over de afgelopen 18 maanden geen structurele loonsverhoging met terugwerkende kracht meer inzit. Wij bestrijden dat. Ons voorstel is om ook over de afgelopen tijd een structurele loonsverhoging uit te betalen, die dan ook meetelt bij pensioenopbouw en de berekening van bijvoorbeeld het vakantiegeld. Een eenmalige telt daar nu juist niet in mee. Wij zijn van mening dat deze eenzijdig door de werkgever bedachte eenmalige uitkering niets van doen heeft met de cao-besprekingen. En wij zullen dus vol blijven gaan voor een structurele loonsverhoging vanaf begin cao-contract, dus juni 2019.

Natuurlijk staat het werkgevers vrij de werknemers boven op die cao-afspraken extra uitkeringen te doen. Maar dat staat wat ons betreft los van de te maken cao-afspraken. Een deel van de werkgevers geeft de collega’s daarbij de keus om wel of niet akkoord te gaan met deze eenmalige uitkering. Wij kunnen niet in jullie portemonnee kijken en ook niet bepalen of jullie wel of niet akkoord kunnen gaan. Maar nu de werkgevers de hoop hebben dat jullie deze ‘fooi’ als eerste betaling in het kader van de nieuwe cao gaan zien, helpt het als zoveel mogelijk collega’s bedanken voor deze dubieuze geste van de werkgever. Ook op die manier kan je duidelijk maken dat je zo snel mogelijk een fatsoenlijke cao wilt. Als je het voorschot wél accepteert, houdt er dan rekening mee dat ze het loon altijd kunnen terugvorderen.

Verspreiding


Het is belangrijk dat alle werknemers in jouw bedrijf op de hoogte zijn van de zaken die spelen rond de cao. Deel daarom deze nieuwsbrief met zo veel mogelijk collega’s en leg hem in de kantine of andere plek waar veel collega’s samenkomen.

De onderhandelingsdelegaties van CNV Vakmensen en FNV,
Johan Velthuis, Arjen Zuidema (kaderleden) en Wietze Kampen, vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
Eric Oonk, Loek Sanders (kaderleden) en Wilfred Jonkhout, vakbondsbestuurder FNV