Leden Unilever stemmen over eindbod cao

Unilever heeft CNV Vakmensen een eindbod gedaan voor de cao. Op 17 en 20 februari hebben daarover ledenbijeenkomsten plaatsgevonden. Het is nu aan de leden om te bepalen of dit eindbod voldoende is om tot een nieuwe cao te komen.

Er is sprake van een eindbod omdat we er zowel op het gebied van flexibiliteit voor Hellendoorn als op het gebied van loon niet zijn uitgekomen.

Eindvoorstel flexibiliteit@Hellendoorn is onderdeel van eindbod cao
Unilever heeft het flex-eindvoorstel (inclusief drie aanpassingen) voor Hellendoorn, dat in december 2019 is afgewezen door de vakbondsleden in Hellendoorn, nu onderdeel gemaakt van het eindbod. Daarom hebben we het eindbod eerst voorgelegd aan de leden in Hellendoorn. De leden in Hellendoorn zijn er niet blij mee, maar een meerderheid heeft 17 februari ingestemd met het totale eindbod waar het flex-eindvoorstel onderdeel van is. Hierdoor kunnen we nu het eindbod breder aan alle leden werkzaam bij Unilever voorleggen.

Loonbod niet toereikend
In het laatste cao-overleg verhoogde Unilever haar loonbod van 2,3% naar 2,6% voor één jaar, maar daarmee was de grens bereikt. Unilever is van mening dat de resultaten in Nederland een hogere loonstijging niet toelaten. Ook vindt Unilever dat de huidige lonen en arbeidsvoorwaarden al méér dan fatsoenlijk zijn. CNV Vakmensen wijst erop dat dit loonbod achterblijft bij de gemiddelde cao-loonstijging in Nederland (van rond de 3%). De 3,25% voor 15 maanden (2,6% op jaarbasis) is net voldoende om de inflatie te compenseren, maar van koopkrachtstijging is géén sprake. CNV Vakmensen vindt dat niet passend voor Unilever. De bond is bovendien ongelukkig met de korte looptijd in dit eindbod (1 juli 2019 - 1 oktober 2020), waarvan de helft alweer verstreken is.

Overige voorstellen
In het eindbod, waarvan je in de bijlage de volledige tekst aantreft, zijn een paar voorstellen opgenomen waar CNV Vakmensen in meer of mindere mate tevreden over is. Zo wordt het partnerverlof volledig doorbetaald gedurende 6 weken per 1 juli 2020. De 80/90/100-regeling wordt iets verbeterd voor medewerkers in ploegendiensten, maar de bonden hadden ingezet op méér verbetering. Unilever is bereid om één jaar vakbondscontributie te vergoeden voor nieuwe vakbondsleden, maar dit geldt helaas niet voor huidige vakbondsleden. Verder stelt Unilever een aantal studieafspraken voor, waaronder een afspraak over de persoonlijke leerrekening.

Het woord is aan de leden: stem nu 
Het is nu aan de leden om te beslissen of dit eindbod een cao wordt. CNV Vakmensen vond het in verband met het flexvoorstel Hellendoorn en het loonbod te weinig om tot overeenstemming te komen. Maar we zijn een vereniging en daarin bepalen uiteindelijk de leden of het voldoende is. Je kunt je stem uitbrengen via deze link. Krijg je de nieuwsbrief per post dan kun je terecht op onze website: https://www.cnvvakmensen.nl/caos/voeding/cao-unilever Stem uiterlijk maandag 2 maart.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact met mij opnemen.

Jeroen Warnaar,
bestuurder CNV Vakmensen 
06-20354990 
E j.warnaar@cnvvakmensen.nl

 

 

Downloads