Leden stemmen over eindbod Struik Foods

Vakbonden hebben het eindbod dat Struik gedaan heeft voor de nieuwe cao, besproken in twee ledenbijeenkomsten op 26 februari. Het is helder dat het eindbod niet voldoet aan onze wensen. De leden bepalen door stemming of deze nieuwe cao er komt of dat we met elkaar een ander plan moeten trekken.

Is het eindbod ondermaats, of juist het hoogst haalbare?
In de ledenbijeenkomst is het eindbod van Struik toegelicht en zijn de voor-en nadelen van wel of niet instemmen besproken. Wat velen zwaar op de maag ligt, is de verlaging van de pensioenopbouw van 1,78% naar 1,59% op jaarbasis. Daarbij is de structurele loonsverhoging van 2% mager, zeker als je bedenkt dat Struik al jaren matige cao-loonsverhogingen toekent. Of de eenmalige uitkering van 1% in 2020 structureel wordt, valt nog maar te bezien. CNV Vakmensen heeft daar geen enkel zicht op. Dit zijn allemaal goede redenen om niet akkoord te gaan met dit eindbod. Aan de andere kant wijzen sommige leden erop dat Struik er nog steeds niet goed voorstaat en dat dit bod wellicht het hoogst haalbare is.

Stemmen over het eindbod
Feit is dat de leden nu bepalen of het eindbod van Struik wel of niet wordt geaccepteerd. Indien de leden in meerderheid instemmen, dan is de cao rond. Als je niet instemt, graag duidelijk aangeven waaróm je tegenstemt. Indien de meerderheid het eindbod afwijst, dan komt er voorlopig geen nieuwe cao tot stand. Dat betekent ook geen cao-loonsverhoging, wel blijft dan de huidige pensioenopbouw van 1,78% in stand. Struik kan deze niet eenzijdig verlagen.

CNV Vakmensen kan zich voorstellen dat dit voor velen een lastige keuze is. Klik hier om meteen digitaal te stemmen. Krijg je de nieuwsbrief per post dan kun je op internet het volgende webadres gebruiken om te stemmen: https://q.crowdtech.com/P2CUQX42PkqBwZSzJPFkSg
Alleen leden van CNV Vakmensen kunnen stemmen, dit kan tot en met 10 maart. We wensen jullie veel wijsheid toe en zullen jullie na 10 maart informeren over de uitkomst van de stemming.

De consequentie van tegenstemmen
CNV Vakmensen gaat er vanuit dat je bij een tegenstem bereid bent om in actie te komen. CNV Vakmensen zal uiteraard éérst met Struik in overleg gaan over de aanvullende wensen van de achterban. Het is echter niet onze verwachting dat jullie werkgever zomaar bereid zal zijn om nieuwe (kostenverhogende) afspraken te maken.
CNV Vakmensen verwacht dat er actiebereidheid nodig zal zijn om een beter cao-resultaat af te dwingen. Mocht het zover komen, dan bespreken we dit weer met jullie op een (nog te plannen) volgende bijeenkomst.

Adri Poiesz (kaderlid)
en
Job Marskamp,
bestuurder CNV Vakmensen
Ik ben tot 20 maart wegens vakantie afwezig. Heb je vragen, kan kun je deze het beste aan Adri Poiesz stellen.