Leden schoorvoetend akkoord met Cao Unilever

De leden van CNV Vakmensen hebben in meerderheid ingestemd met het eindbod van Unilever voor een nieuwe cao. Dit ging niet zonder slag of stoot. In Hellendoorn zijn grote vraagtekens bij de gevolgen van dit eindbod, maar uiteindelijk is men akkoord gegaan.

Een deel van de leden van andere vestigingen vond het loonbod onvoldoende.
Op 10 februari heeft Unilever CNV Vakmensen een eindbod gedaan voor een nieuwe cao. Onderhandelend kwamen we er niet uit vanwege de grotere flexibiliteit die Unilever wilde afspreken voor Hellendoorn en de in onze ogen te beperkte loonsverhoging. Omdat wij een vereniging zijn, zijn er ledenvergaderingen gehouden waarin het eindbod is voorgelegd aan onze leden.

In Hellendoorn hield men grote bedenkingen bij de gevolgen van het eindbod voor fabriek. Ondanks dat heeft een meerderheid van de leden in Hellendoorn toch voor het eindbod gestemd. Dit maakte de weg voor ons vrij om ook de leden van de andere vestigingen te raadplegen. Ook hier bleek een meerderheid van de leden voor het eindbod te stemmen. Uiteindelijk bleek ongeveer tweederde van de stemmen vóór acceptatie van het eindbod te zijn, en eendere tegen het eindbod. Daarmee is het eindbod van Unilever voor een nieuwe cao geaccepteerd en is er alsnog een cao tot stand gekomen. De inhoud van het volledige eindbod vind je hier.

De belangrijkste afspraken uit de nieuwe cao:

  • een 3,25% loonsverhoging voor 15 maanden;
  • de looptijd van 1 juli 2019 - 1 oktober 2020;
  • het partnerverlof volledig doorbetaald gedurende 6 weken per 1 juli 2020;
  • de 80/90/100-regeling wordt iets verbeterd voor medewerkers in ploegendiensten;
  • Unilever is bereid om één jaar vakbondscontributie te vergoeden voor nieuwe vakbondsleden;
  • studieafspraken voor, waaronder over de persoonlijke leerrekening;
  • het Flex-voorstel Hellendoorn.

Hierbij wil ik Ruud Poort en Natasja den Daas bedanken voor hun rol bij de cao-onderhandelingen. Samen met hen hebben we de belangen van de leden bij Unilever optimaal kunnen behartigen. Mocht je ook geïnteresseerd zijn om mee te denken bij de totstandkoming van de volgende cao, dan vragen we je dat aan ons te melden.

Meeverhuisd naar Wageningen?
In de tweede helft van vorig jaar heeft de verhuizing plaatsgevonden van Vlaardingen naar Wageningen. Het is van belang dat we weten waar je werkt om je goed te kunnen blijven informeren. Daarom willen we je vragen of je bent meeverhuisd naar Wageningen en of je ook privé bent verhuisd, of dat je dienstverband met Unilever is geëindigd en of je inmiddels ander werk hebt gevonden. Klik hier om dit digitaal door te geven aan ons. Krijg je de nieuwsbrief per post dan kun je het bijgaande formulier hiervoor gebruiken of zelf jouw gegevens aanpassen in “Mijn CNV” op onze website www.cnvvakmensen.nl Op de website kun je rechtsboven inloggen om je gegevens te wijzigen.

Nieuwe onderhandelaar
Jeroen Warnaar gaat Unilever als CNV-onderhandelaar verlaten en zich richten op de agrarische en groene sector. Aletta Bulsink zal Jeroen Warnaar vervangen als onderhandelaar bij Unilever. Natuurlijk zorgen wij voor een goede overdracht. 
Heb je naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen, neem dan contact op één van de CNV-onderhandelaars:
Aletta Bulsink: telefoon 06-20471888 / e-mail: a.bulsink@cnvvakmensen.nl )
of
Jeroen Warnaar (telefoon 06-20354990 / e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ).

Downloads