Kom naar online werknemersvergadering cao Tuinzaden!

Werkgevers blijven weigeren om verder te praten over de nieuwe cao Tuinzaadbedrijven. Om werknemers te informeren en te mobiliseren hebben FNV en CNV de afgelopen weken bij meerdere locaties geflyerd en bijeenkomsten gehouden. Op 13 juni praten we jullie bij via Teams over de huidige stand van zaken. We hebben jullie hulp nodig om tot een goede cao te komen. Doe mee en roep ook je collega’s op om mee te doen!

Angst en gekleurde informatie werkgevers

Helaas constateren we vooralsnog dat de actiebereid nog niet zo groot is.  We merken dat er angst is voor mogelijke gevolgen voor zijn of haar carrière, maar ook dat een aantal werkgevers gekleurd communiceren. We krijgen namelijk de laatste tijd via medewerkers en OR’en wat verschillende signalen over de status van het cao-overleg en hoe Plantum daarnaar zou kijken. We horen dat de individuele werkgevers aangeven dat er nog wordt onderhandeld en dat zij ervan uit gaan dat er op korte termijn alsnog een cao komt. Daarnaast hebben verschillende bedrijven ervoor gekozen op voorhand onder voorwaarden al een loonsverhoging van 4 of 5% toe te kennen.

Uit onderhandeld: werkgever moet met beter eindbod komen

In reactie op deze tegenstrijdige geluiden hebben wij met CNV op 7 mei Plantum opgeroepen om duidelijk naar de werkgevers te communiceren over de stand van zaken van de cao. Feit is dat op maandag 12 februari onze leden in de Tuinzaadsector het eindbod van werkgevers voor een nieuwe cao Tuinzaadbedrijven hebben afgewezen. Op 1 maart vond een gesprek plaats, maar de werkgevers bleven bij hun standpunt. We zijn dus uit onderhandeld en links of rechtsom zullen de werkgevers met een beter bod moeten komen. In de tussentijd blijven we werknemers informeren en proberen wij de werkgevers te dwingen om alsnog met een beter cao-voorstel te komen.

We praten je bij op 13 juni om 19.30 uur via Teams

Kortom we gaan door en we nodige leden en niet leden uit voor een online bijpraatsessie met de beide vakbonden op donderdagavond 13 juni om 19.30 via Teams. Meld je aan via deze link (of ga naar www.cnvvakmensen.nl/tuinzaden waar je je via deze nieuwsbrief kan aanmelden) en nodig je collega’s uit om ook mee te praten. Want het gaat om jullie arbeidsvoorwaarden!

Beperkte kennis bij medewerkers over de cao en vakbondsrechten

We hebben ervaren dat weinig medewerkers ervaring hebben met actie voeren, onvoldoende op hoogte te zijn van het cao-traject en niet goed weten wat hun rechten en plichten zijn. Dat was voor ons aanleiding om een overzicht te maken van veelgestelde vragen. Dit overzicht is bedoeld om medewerkers te voorzien van heldere en toegankelijke informatie over het cao-proces, vakbondsrechten, en de mogelijkheden voor actievoeren. We hopen dat het zal bijdragen aan een beter begrip en betere betrokkenheid van de medewerkers bij deze belangrijke onderwerpen. Deze tref je bijgaand aan.

Hoe verder?

De meerderheid van onze leden heeft het eindbod verworpen. We hebben de werkgevers gevraagd om alsnog met ons betere afspraken te maken. Dat hebben ze tot op heden helaas niet gedaan. Wij blijven druk uitoefenen, flyeren en bijeenkomsten organiseren, zoals de onlinebijeenkomst op 13 juni aanstaande. Daarnaast evalueren we binnenkort met het actiecomité het cao-traject en werken we ludieke acties met animo van onze achterban uit. FNV en CNV houden onze rug recht! Een goede cao kan alleen met jullie steun tot stand komen dus ga in gesprek met je collega's over het belang van de vakbond!

Samen staan we sterker!

Een cao Tuinzaadbedrijven komt er niet vanzelf. We zullen samen de werkgevers duidelijk moeten maken dat er een goede cao tot stand moet komen, die recht doet aan jullie koopkrachtverlies. Wist je dat alleen leden kunnen stemmen op het eindbod voor de cao Tuinzaadbedrijven? Ben je nog geen lid? Als je nu lid wordt van CNV, kun jij ook je stem uitbrengen. Word lid via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/ !

Wordt lid van de WhatsApp groep: blijf op de hoogte van alles rond de cao

CNV Vakmensen stuurt regelmatig nieuwsbrieven naar haar leden over de stand van zaken rond de cao. Als je nog directer op de hoogte wilt worden gehouden, kun je ook lid worden van onze WhatsApp groep. Ook je collega’s die geen lid zijn, kunnen daar lid van worden. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep, kun je op je telefoon deze link gebruiken. Meer informatie kun je ook vinden op www.cnvvakmensen.nl/tuinzaden .

Mocht je vragen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar.

Jeroen Warnaar
Bestuurder CNV
M: +31 6-20354990
j.warnaar@cnv.nl

 

Downloads

Heb je een vraag of opmerking?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error