Kleine meerderheid CNV-leden voor nieuwe cao Agrarische Bedrijfsverzorging

Met een kleine meerderheid van 58% hebben de leden van CNV ingestemd met de nieuwe cao voor de Agrarische Bedrijfsverzorging, terwijl 42% tegen stemde. De tevredenheid onder de leden is echter gering. "Het is mager, maar ik denk niet dat er meer uit te halen valt," schreef één van de CNV-leden tijdens het stemmen.

Afgelopen week konden de CNV-leden in de agrarische bedrijfsverzorging stemmen over het eindbod dat de werkgevers eerder hadden uitgebracht, nadat de onderhandelingen met vakbonden CNV en FNV waren vastgelopen. Het eindbod kun je hier lezen.

Ontevredenheid over ontbreken RVU-regeling

Een aanzienlijk deel van de leden stemde tegen, vooral vanwege het ontbreken van een goede regeling voor vervroegd uittreden (RVU). Dit werd vaak genoemd als reden om tegen de cao te stemmen. "Ik werk nu 35 jaar in deze sector, mijn rug is versleten en ik houd het niet vol tot mijn pensioen. Waarom is er geen zwaarwerk-regeling voor dit zware beroep?" meldde een lid. Hoewel sommige werkgevers individueel een RVU-regeling aanbieden aan agrarisch bedrijfsverzorgers, willen ze dit niet opnemen in de cao. Een gemiste kans.

Desondanks stemde een kleine meerderheid voor de cao. Hierdoor zullen de lonen de komende 18 maanden in twee stappen met 7,6 procent stijgen. Daarnaast komt er een vaste vergoeding voor stagiairs, wordt het jaarurenmodel aangepast en komt er een eenduidige regeling voor reiskosten. De nieuwe cao loopt tot 31 oktober 2025.

Inzet van jullie collega's

Tot slot willen we onze grote dank uitspreken aan jullie collega's Albert van Loo, Adrie Kerkvliet en Teus van der Ham, die namens alle CNV-leden de onderhandelingen hebben ondersteund. 


Met vriendelijke groet,

Erik Honkoop & Leon van der Elsen
(onderhandelaars vakbond CNV)

e.honkoop@cnv.nl
l.vanderelsen@cnv.nl 
CAO Agrarische Bedrijfsverzorging

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error