Informatie over het MolenaarsPensioenFonds

Deze brief bevat belangrijke informatie over het Molenaarspensioenfonds
Geacht CNV-Lid,

Graag wil ik je deelgenoot maken van ontwikkelingen die spelen bij het Molenaars Pensioenfonds (MPF).

Zoals je weet is het Molenaars Pensioenfonds een klein pensioenfonds. De Nederlandsche Bank stelt steeds meer en zwaardere eisen aan pensioenfondsen. Ook worden er steeds hogere eisen gesteld aan de bestuurders van die fondsen. Het aantal bestuurders dat aan de criteria van De Nederlandse Bank voldoet wordt steeds kleiner en daardoor is het voor kleinere pensioenfondsen lastig om een bestuur samen te stellen. Dat betekent dat de kosten van de uitvoering van pensioenen, zoals bemensing bestuur, beleggen en administratie steeds hoger worden. Dit geldt zeker bij de kleinere pensioenfondsen.

Ook bij MPF, relatief een van de kleinere pensioenfondsen, stijgen de overheadkosten snel. Op termijn gaat dit het rendement op het vermogen van het MPF negatief beïnvloeden en dat gaat dan uiteindelijk weer ten koste van de uit te betalen pensioenen.

Sociale Partners, dat zijn de bij het pensioenfonds betrokken werkgevers- en werknemersorganisaties, zijn dan ook aan het onderzoeken of het mogelijk is om het MPF onder te brengen bij een ander, groter pensioenfonds. Hoe groter het pensioenfonds is hoe meer de overheadkosten gedeeld kunnen worden over een groter bestand deelnemers.

Hiertoe zijn we niet over één nacht ijs gegaan en zijn er in de afgelopen periode na een intensieve selectie een aantal gesprekken gevoerd met een aantal mogelijke kandidaten die MPF kunnen overnemen. Deze gesprekken zijn in een vergevorderd stadium geraakt maar zijn nog niet afgerond.

Wij hebben met deze gesprekken en het onderzoek dus als doel om jouw pensioen ook in de toekomst veilig te stellen. We proberen bij de overgang naar een groter pensioenfonds zo dicht mogelijk bij de huidige situatie qua pensioensystematiek, opbouw, premiestelling en uitkering te blijven. Daarbij zijn wat ons betreft de afspraken in de bestaande cao leidend.

Wij verwachten binnen enkele weken met aanvullende informatie te komen maar vonden het nu al belangrijk om jou over de ingeslagen richting op de hoogte te brengen.

Mocht je naar aanleiding van deze brief vragen hebben, dan kun je die stellen aan w.kampen@cnvvakmensen.nl Ik zal deze dan zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Vertrouwend je hiermede geïnformeerd te hebben.

Wietze Kampen
Bestuurder
CNV Vakmensen