Hogere pensioenpremie PGB voor 2023 bij SDO

Pensioenfonds PGB heeft SDO laten weten welke premie geldt voor 2023 voor SDO, namelijk 24,4%. De huidige premie is afgesproken op 23%. Vakbonden en SDO zijn overeengekomen dat het verschil van 1,4% gezamenlijk betaald wordt. Werknemers betalen 0,6% (net als vorig jaar) en de werkgever betaalt 0,8%. Door dit zo op te lossen blijft de pensioenregeling inhoudelijk op hetzelfde niveau.
Afspraken over pensioenregeling PGB
In de huidige afspraken over de pensioenregeling bij PGB die tussen vakbonden en SDO in 2017 gemaakt zijn, is opgenomen dat de premie 23% van het pensioengevend salaris is. Van deze 23% betaalt de werknemer 3% en de werkgever 20%. Als de premie die PGB toepast lager is dan 23%, wordt het overschot aan premie in een depot gestort. Als de premie hoger is, dan wordt uit datzelfde depot het tekort aangevuld. Tekorten aanvullen heeft in de afgelopen jaren plaatsgevonden, waardoor dit depot ontoereikend is om huidige en toekomstige tekorten te financieren.

Pensioenpremie 2022
De pensioenpremie voor 2022 was ook hoger dan 23%. Tijdens de vorige cao onderhandelingen hebben wij toen afgesproken dat dit tekort gefinancierd werd door de werknemersbijdrage van 3% te verhogen naar 3,6%. Ter compensatie is toen 0,7% extra loonsverhoging overeengekomen.  

Pensioenpremie 2023
Helaas is de 23% ook voor 2023 niet voldoende. Om te voorkomen dat de pensioenregeling kwalitatief verslechtert moet een premie betaald worden van 24,4%. Zoals aangegeven is het depot ontoereikend om deze verhoging te financieren en daarom zijn vakbonden en SDO wederom in overleg gegaan om tot een oplossing te komen. Als partijen geen akkoord konden bereiken, zou de eerdere afgesproken premie van 23% betaald worden en als gevolg daarvan zou het opbouwpercentage omlaag gaan waardoor werknemers van SDO dus minder pensioen kunnen opbouwen. Dit hebben we gelukkig kunnen voorkomen door af te spreken dat de werknemers wederom 3,6% werknemersbijdrage betalen (net als in 2022) en SDO 20,8%. 

Wij begrijpen dat elke verhoging van de werknemersbijdrage niet gewenst is, maar een verslechtering van de pensioenregeling is een nog ongewenster resultaat. Pensioen is een zeer belangrijke arbeidsvoorwaarde en door op deze manier een slechtere pensioenregeling te voorkomen is de beste oplossing.

Als jullie vragen hebben, kunnen jullie deze stellen aan de kaderleden of de vakbondsbestuurders.

Maak je collega lid!
Ken je collega’s die nog geen lid zijn? Ga dan naar de website, maak je collega lid en ontvang zelf ook een leuk extraatje. Kijk voor meer informatie op onze cao pagina: Cao Sime Darby Oils | CNV Vakmensen

Wij wensen jullie fijne kerstdagen toe en een goede jaarwisseling.

Henk Born en Erik Kouwenberg (kaderleden CNV Vakmensen)
en
Diana Kraan
Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
T: 06-22389584
E: d.kraan@cnvvakmensen.nl