Geen zicht op cao Unilever

Ondanks het feit dat de cao Unilever bijna een half jaar geleden af liep, lijkt er geen zicht op een nieuwe cao. Unilever blijft afspraken over flexibiliteit in de fabriek in Hellendoorn als voorwaarde stellen en overleg daarover is vastgelopen.

Zoals we je eerder gemeld hebben, wil Unilever geen cao afspreken voor heel Unilever Nederland zonder dat er flexibiliseringsafspraken worden gemaakt voor de ijsfabriek in Hellendoorn. Unilever en vakbonden hebben daar met elkaar over gesproken. Dit heeft geen akkoord opgeleverd. Vervolgens heeft Unilever eenzijdig een eindvoorstel op tafel gelegd, dat door de vakorganisatie is voorgelegd aan hun leden. De leden van de vakorganisatie hebben het eindvoorstel in meerderheid afgewezen, met name omdat ze het eindvoorstel als verslechtering zien en Unilever niet bereid is daar een werkgelegenheidsgarantie voor terug te geven. De vakorganisatie hebben aangeboden opnieuw met Unilever in gesprek te gaan over de situatie, maar dit heeft Unilever geweigerd. Ze stelt dat ze in het eindvoorstel alles op tafel heeft gelegd wat mogelijk was en dat verder praten dus geen zin heeft.

Hoe verder?
Hoe we verder gaan is ongewis. De bal ligt bij Unilever. We hebben onderhandelingsdata staan voor 9 en 21 januari. Of die gebruikt gaan worden is de vraag. Het mag duidelijk zijn dat wij een cao willen afsluiten voor alle werknemers van Unilever. Ook is duidelijk dat het laatste voorstel van Unilever voor de ijsfabriek in Hellendoorn voor de leden daar niet acceptabel is. Als Unilever afspraken over de fabriek in Hellendoorn als voorwaarde blijft stellen om tot een cao te komen, zal ze op haar eindvoorstel moeten bewegen. De andere optie is om die voorwaarde los te laten. Als geen van beide gebeurd, lijkt er geen cao tot stand te gaan komen.

Wat vind jij?
Wat vind jij van de ontstane situatie? Laat het ons weten via j.warnaar@cnvvakmensen.nl . Als je ideeën hebt hoe we hieruit kunnen komen, horen we dat graag van je.

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .