Geen inhoudelijk overleg cao Philip Morris

De werkgeversdelegatie van Philip Morris heeft maandag 16 september jongstleden de bonden uitgenodigd. Maar de afgelopen twee maanden zomervakantie hebben niet tot bereidheid geleid bij jullie werkgever om een voorstel te doen om uit de cao-impasse te komen. Er heeft dus geen inhoudelijk cao-overleg plaatsgevonden.

Meteen aan het begin van het gesprek maakte jullie werkgever duidelijk niet bereid te zijn om het door Philip Morris gestelde eindbod te wijzigen. Daarmee werd feitelijk de deur voor ieder inhoudelijk constructief overleg dichtgegooid.

Dat leidde bij het CNV tot de vraag: waarom bonden dan zijn uitgenodigd naar Bergen op Zoom af te reizen om verder te praten over een oplossing voor de half juli ontstane impasse, als Philip Morris niet bereid is inhoudelijk te praten? Wat kwamen wij dan doen?

Vervolg stappen

Feitelijk kwam het er op neer dat jullie werkgever de bonden had uitgenodigd om na de zomervakantie te vernemen welke stappen de bonden gaan nemen. Sterker: er werd zelfs letterlijk door jullie werkgever gevraagd wanneer het CNV de uitslag van de stemming onder de eigen leden serieus gaat nemen? Alsof wij dit nu niet doen! Dit lijkt een onverhulde poging de druk op FNV op te voeren en daarmee bonden onderling uit elkaar te spelen. Niet chic.

Stemming serieus

Het CNV neemt  – zoals altijd -  de uitslag van de stemming onder de leden zeer serieus. Daarbij nemen wij ook de verantwoordelijkheid heel serieus voor een goede en onder werknemers breed gedragen cao. Immers, er is ook een grote groep tegenstemmers onder de CNV-leden. Onder de groep werknemers die de moeite had genomen te stemmen was een kleine meerderheid vóór het eindbod en ook die gaven aan het loonbod laag te vinden. En dus werd er onder de CNV-leden positief gereageerd toen Philip Morris ons in juli uitnodigde na de zomervakantie verder te praten. 

Intern beraad

Het CNV heeft na wederom internberaad met het bestuur van de bond en met de onderhandelingsdelegatie - over de ontstane situatie rondom de cao - besloten om de ingezette strategie te blijven volgen. De collegabond FNV krijgt tijd en ruimte van ons om hun proces te doorlopen om zo recht te kunnen doen aan hun stemmingsuitslag. Alleen zo kan er voor alle werknemers van Philip Morris een breed gedragen cao komen.

Vragen?

Wij kunnen ons voorstellen dat dit vragen bij jou oproept. Schroom niet die te mailen: n.abelskamp@cnv.nl
Of ga naar de cao-pagina of stel ze aan één van jullie directe collega’s in de onderhandelingsdelegatie van het CNV: Jan Dankers of Addy van Bedaf. 

Intern outsourcen?

Verder kwam ons ter ore dat er een aantal medewerkers wordt geoutsourcet binnen Philip Morris. Dat kan niet zomaar.
Daarom de dringende oproep aan de vakbondsleden: laat documenten altijd eerst zorgvuldig door onze juristen controleren voordat je iets ondertekent: cnvinfo@cnv.nl of bel 030 – 751 1100.
Meld je vooraf bij ons, als dit jou aangaat, dan kunnen we je terzijde staan. Het CNV is er immers voor jou!

Maak je collega lid

Is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt, betaalt hij of zij slechts €24 voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt per aangebracht lid een cadeaubon van €20. Ga voor meer informatie naar www.cnv-ledenwerven.nl 

Samen staan we sterker!

Nancy Abelskamp
CNV Bestuurder
M: 06 51251159
E: n.abelskamp@cnv.nl