Geen akkoord over ‘Flexibiliteit@Hellendoorn’

De onderhandelingen tussen vakbonden en Unilever over ‘Flexibiliteit@Hellendoorn’ hebben niet geleid tot een akkoord. Het grootste struikelblok is dat Unilever weigert om een werkgelegenheidsgarantie te geven. Naar verwachting zal Unilever nu een eindvoorstel doen. Dit wordt voorgelegd aan de leden.

Zorgen van leden
Leden hebben in bijeenkomst op 7 november jl. gezegd dat er veel flexibiliteit van ze gevraagd wordt, maar dat ze er voor hun gevoel niets voor terugkrijgen. De roosters worden veel flexibeler, waardoor de werk-privé-balans in het geding komt. Bovendien gaat de ploegentoeslag naar verwachting juist omlaag. Leden hebben tal van voorstellen gedaan om meer zekerheden in te bouwen t.a.v. werktijden en inkomen. Verder is één van de wensen geweest dat Unilever de garantie afgeeft dat er gedurende het experiment van twee jaar geen ontslagenen vallen.

Onderhandelingen op 19 november
Unilever en de vakorganisaties hebben vorige week twee keer om tafel gezeten, de eerste keer op dinsdag 19 november. Unilever heeft in dit overleg vrijwel alle voorstellen van de leden die de vereiste flexibiliteit weer enigszins beperkten, afgewezen. Jullie werkgever heeft daarbij ook duidelijk aangegeven dat een werkgelegenheidsgarantie voor Unilever voltrekt onbespreekbaar is. De vakorganisaties waren zeer teleurgesteld over de uitkomst van dit overleg.

Onderhandelingen op 22 november
De vakorganisaties hebben in het tweede overleg van afgelopen vrijdag nogmaals gezegd dat een werkgelegenheidsgarantie wat ons betreft onderdeel moet zijn van ‘Flexibiliteit@Hellendoorn’. Unilever heeft herhaald dat een afspraak hierover ondenkbaar is. Omdat leden dit een belangrijk punt vinden, hebben de vakorganisaties de conclusie moeten trekken dat het niet meer mogelijk was om tot een onderhandelingsresultaat te komen. Partijen hebben daarop het overleg over ‘Flexibiliteit@Hellendoorn’ beëindigd. Wat dit betekent voor het reeds geplande cao-overleg van 26 november a.s. is nog onduidelijk.

Hoe nu verder?
Unilever zal naar verwachting in de loop van komende week een eindvoorstel ‘Flexibiliteit@Hellendoorn’ doen. Hoe dit voorstel er precies uit komt te zien, is nog de vraag. Mogelijk zal Unilever hierin alsnog bepaalde voorstellen van de vakorganisaties die het eerder afwees, verwerken. De vakorganisaties zullen dit voorstel bespreken in een ledenbijeenkomst en ter stemming voorleggen aan de leden. Want uiteindelijk beslissen de vakbondsleden of dit voorstel wordt geaccepteerd of afgewezen. De ledenbijeenkomst vindt (onder voorbehoud) plaats op dinsdag 3 december (14:00-15:00 en 15:00-16:00). We rekenen op jullie komst!

Mocht je naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met je CNV-bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 06-20354990 of e-mail: j.warnaar@cnvvakmensen.nl ). Meer informatie over CNV Vakmensen kun je vinden op www.cnvvakmensen.nl .