For Farmers: Opgave Vakantie een Verplichting of Aanbeveling?

Kan je op grond van de cao verplicht worden om voor een bepaalde datum je vakantie te plannen?
Geacht Vakbondslid,

Vanuit de leden kregen wij de vraag voorgelegd of je op grond van de cao verplicht kan worden om voor een bepaalde datum je vakantie te plannen. Zoals het op de digitale borden bij For Farmers staat vermeld, lijkt dit een verplichting te zijn. In de cao Graanbe- en Verwerkendebedrijven staat in artikel 7.2 lid 3b dat drie kalenderweken aaneengesloten worden opgenomen, mits het bedrijfsbelang zich hier niet tegen verzet en de werknemer voor 1 december zijn vakantieperiode voor het volgend jaar in overleg met de werkgever heeft vastgesteld. Vakanties die korter duren dan 3 weken hoeven derhalve niet aangemeld te zijn.

In e-mail-contact met Anke Rijnsoever wordt naar voren gebracht dat het plannen van vrije tijd niet vanzelfsprekend in de cultuur van For Farmers zit. Via de digi-borden wordt er daarom een oproep gedaan om de vakantie op tijd (lees voor 27 april) te plannen.

Vitaliteit speelt hierin mee maar en de angst dat iedereen bij versoepeling van de corona-maatregelen tegelijk vakantie wil hebben en daarmee afwezig wil zijn. Dan zou mogelijk de bedrijfscontinuïteit in gedrang kunnen komen. Om teleurstelling te voorkomen dat vrije tijd niet op het gewenste moment kan worden opgenomen, probeert For Farmers nu vast de medewerker samen (met het eigen team) over de vakantieplanning te laten nadenken.

Conclusie: “Op grond van de cao ligt er geen verplichting tot aanmelding van vakanties voor kortere periodes dan 3 weken voor een door de werkgever bepaalde datum". Vrijwilligheid staat daarmee voorop. Vanuit het bedrijfsbelang bezien is er wel degelijk belang om een evenwichtige vakantiespreiding te hebben en mee te doen aan het verzoek.

Vertrouwende je hiermede te hebben geholpen, tekent

 

 

Wietze Kampen
Bestuurder
CNV vakmensen