Eindbod cao Bos en Natuur afgewezen door de leden

In de vorige nieuwsbrief hebben jullie kunnen lezen wat het eindbod van jullie werkgevers is. Jullie hebben gestemd over het eindbod. Het resultaat is dat het eindbod met een grote meerderheid is afgewezen.

In een brief aan de werkgevers hebben wij laten weten dat het eindbod is afgewezen. De brief kunnen jullie in de bijlage lezen.

Hoe nu verder?

Wanneer leden een eindbod afwijzen, laten we dat de werkgevers weten. Zij kunnen dan hun eindbod heroverwegen.

Scenario 1: nieuw eindbod

Doen zij een nieuw eindbod dan moeten wij dat volgens onze statuten weer voorleggen aan onze leden. Zij doen er dan wel verstandig aan om rekening te houden met de bezwaren van de leden. Een loonsverhoging van 0,25% meer zal jullie waarschijnlijk niet anders doen stemmen. Het nieuwe eindbod moet dus een echte verbetering zijn. De stemming kan twee uitslagen opleveren: een acceptatie of weer een afwijzing. Bij een acceptatie heeft minimaal de helft ingestemd. Bij een nieuwe afwijzing of geen nieuw eindbod gaan we over op het volgende scenario.

Scenario 2: geen nieuw eindbod, over naar de driekwartsvergadering

Wanneer er geen nieuw eindbod komt, of deze is weer afgewezen, gaan we over tot het houden van statutaire driekwartvergaderingen. We houden dan (digitale) ledenvergaderingen waarin we de leden oproepen om te stemmen of we overgaan tot acties. In deze vergaderingen leggen we nog een keer uit hoe we tot het eindbod gekomen zijn. Verder bepalen we de eisen voor het ultimatum. We houden een stemming. Van alle uitgebrachte stemmen in deze ledenvergaderingen, moet 75% (driekwart) van de aanwezige leden een stem voor acties uitbrengen. Dan mogen we in actie komen. Daarna gaan we mogelijke actievormen met jullie bespreken en vormen we een actiecomité. De acties zullen op jullie sector worden aangepast. Ook zullen we de pers moeten inlichten.

Halen we de 75% niet, dan kunnen we niet in actie komen en tekenen we de cao niet. Dan is er voor ons geen cao. We mogen geen cao ondertekenen waar de leden geen akkoord op hebben gegeven.

Wat doet het FNV?

Bij onze collega bond heeft 96% tegen gestemd tegen het eindbod. Ook zij hebben een brief naar de werkgevers gestuurd. Binnenkort gaan zij ook de driekwartsvergaderingen houden. Dat doen zij apart omdat je per bond een stemming moet houden. Wij hebben een goed contact met het FNV en trekken samen op.

Tijdspad

Volgende week ben ik (Jacqueline Kraan) op vakantie. Na mijn vakantie gaan we de digitale ledenvergaderingen houden. Hou er rekening mee dat je een uitnodiging krijgt voor een vergadering. Dit zal waarschijnlijk in de avond zijn, zodat iedereen aanwezig kan zijn. In de uitnodiging zal dan ook een link staan voor de digitale vergadering. Tijdens de vergadering zal er gestemd worden. In deze vergaderingen moet je zelf aanwezig zijn om te kunnen stemmen. Een volmacht is niet mogelijk.

Zodra er meer nieuws is, dan laten we je dat weten. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je die stellen aan Maayke Kasper (m.kasper@cnv.nl / 06-41637049). Zij is bij de onderhandelingen aanwezig geweest.

Samen voor een goede cao

Een goede cao krijg je niet cadeau. Wij hebben jouw steun nodig om een cao-akkoord te bereiken dat aansluit bij jullie wensen. Hoe meer leden zich actief inzetten, hoe sterker we staan in de onderhandelingen met de werkgever. Het is belangrijk dat meer mensen bij Bos en Natuur lid worden. Alleen op die manier versterken we onze positie in de onderhandelingen. Word nu lid.

Ben je al lid? Nodig dan je collega uit om lid te worden en verdien zelf een cadeaubon van 20 euro.

De cao online

Heb je vragen of opmerkingen? Op de cao-pagina van Bos en Natuur kun jij het hele cao-proces volgen en ook meepraten over de cao: Cao Bos en Natuur | CNV.

Mede namens ons kaderlid Rob Timmermans en Maayke Kasper (bestuurder CNV),

Jacqueline Kraan
Bestuurder CNV
M: 06 51 60 20 48 / E:  j.kraan@cnv.nl

Downloads