Eerste onderhandelingsronde cao Cargill BV

Vandaag was de eerste ronde van de onderhandeling met Cargill voor jullie nieuwe cao. Het lijkt erop dat Cargill haar visie, strategie en beleid over arbeidsvoorwaarden van de werknemers aan het wijzigen is. Cargill gaf in de eerste onderhandelingsronde aan dat zij de huidige arbeidsvoorwaarden niet verder wil verbeteren. Er zit helaas een grote afstand tussen de voorstellen van Cargill en de voorstellen van de vakbonden.

Wat stelt Cargill voor:

  • Cargill vindt dat zij op dit moment een boven gemiddeld arbeidsvoorwaardenpakket biedt aan haar werknemers en wil dit niet verder verbeteren. CNV vindt dit onacceptabel in deze tijd waar bij alle cao’s in Nederland loonsverhogingen worden afgesproken. Bovendien heeft Cargill winst gemaakt en hebben de aandeelhouders ook afgelopen jaar hiervan geprofiteerd.
  • Cargill wil graag de APC afschaffen of afbouwen, in ruil hiervoor zouden zij wel een kleine loonsverhoging willen bieden. Zij willen op deze wijze weer flexibiliteit en de zeggenschap hebben over de mate van de loonsverhoging.
  • Cargill laat merken dat ze verschillende cao’s wel wil harmoniseren. Vakbonden willen dit alleen doen als we kunnen garanderen dat geen enkele werknemer er per saldo op achteruit gaat.
  • Cargill wenst de 59+ regeling versoberen (onder andere: deelname eisen aanscherpen, 80-96-100 naar 80-90-100 terugbrengen voor nieuwe medewerkers)
  • Cargill wenst de huidige Arbeidstijden in de cao aanpassen aan de nieuwe arbeidstijdenwet. Dit is op sommige punten een verslechtering. In de ogen van CNV is dit onnodig. De huidige arbeidstijdenwet geeft namelijk de mogelijkheid om positief af te wijken in de cao.
  • De aanvulling tot 100% doorbetaling van ouderschapsverlof wil Cargill voor een deel van de werknemers met een hoger salaris verslechteren.

Voor CNV Vakmensen zijn deze voorstellen onacceptabel. De werkdruk bij Cargill is hoog. Werknemers zetten zich hard in om Cargill als bedrijf te versterken en hogere winst te behalen. CNV Vakmensen verwacht van een werkgever zoals Cargill daarom dat zij hun personeel betere cao voorstellen doet dan zij nu hebben gedaan.

In de bijlage vinden jullie de hele voorstellenbrief van Cargill en ook de voorstellenbrief van FNV.

Loonvraag van CNV Vakmensen

 Sinds vorig jaar kent de Cargill BV cao een automatische prijscompensatie (APC) die gemaximaliseerd is tot 5% per jaar. Dit zorgt deels voor koopkrachtbehoud omdat de lonen tot maximaal 5% meestijgen met de inflatie. In 2023 wil CNV Vakmensen dat de koopkracht van werknemers daadwerkelijk verbeterd. Het is de bedoeling dat jullie onder aan de streep meer over houden, in plaats van lonen die net zoveel stijgen als de prijzen.

Cargill heeft een sterke marktpositie in de voedingsindustrie. Er is voldoende vlees op de botten om een goede loonsverhoging te betalen. Daarom vragen wij Cargill om de lonen bovenop de APC nog 5% en 100 euro te laten stijgen. Op die manier kunnen zij nog steeds concurreren met andere industriebedrijven en blijven ze ook in de toekomst een aantrekkelijke werkgever om voor te werken.

Tweede onderhandelingsronde op 5 juli

Op woensdag 5 juli is de tweede onderhandelingsronde met Cargill. Er zal dan meer inhoudelijk onderhandeld worden over de voorstellen. Na de tweede onderhandelingsronde ontvangen jullie opnieuw een nieuwsbrief met informatie over de stand van zaken.

Mocht je in de tussentijd vragen of opmerkingen hebben, neem gerust contact met mij op.

Met vriendelijke groet,

Mirjam van Leussen
Vakbondsbestuurder

M. 0628866597
E. m.vanleussen@cnvvakmensen.nl

 

 

 

Downloads

Heb je vragen of opmerkingen?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error