Cosun komt met mager tweede loonbod

De cao-onderhandelingen in Vianen verliepen wederom in een goede en constructieve sfeer maar daarmee zijn we er nog niet. Het nieuwe loonbod stelt namelijk opnieuw teleur.

Loonvraag centraal

Op maandag 1 juli 2024 was er een nieuwe cao-ronde met jullie werkgever. Vanzelfsprekend stond de loonvraag weer hoog op de agenda. Cosun spreekt steeds alle waardering uit richting de werknemers die heel loyaal zijn naar het bedrijf. Dat is natuurlijk fijn om te horen maar dat mag dat in deze dure tijden dan ook vertaald worden naar een fatsoenlijke loonstijging.

Nog te weinig

Cosun kwam tijdens de derde onderhandelingsronde met een verbeterd bod van 3,25 procent loonsverhoging. Het is een stapje in de goede richting maar dit bod is nog ruim onder het mandaat dat jullie ons als vakbonden hebben gegeven. Daarom hopen wij bij de volgende onderhandelingsronde écht dichter bij elkaar te komen.

Toch zijn er ook punten waar we al wel overeenstemming over hebben bereikt:

  • Looptijd 1 jaar 
  • Reiskosten naar € 0,23 per kilometer
  • RVU continueren indien dit vanuit de overheid kan
  • 80/90/100 ook toepassen voor parttime medewerker
  • Sprongtoeslag zal over alle vestigingen correct en gelijkwaardig worden toegekend
  • Rouwverlof wordt maximaal 7 dagen met vrijwillige uitbreidingsmogelijkheid
  • De andere afspraken als sabbatical, vakbondscontributie en werkgeversbijdrage blijven zoals ze zijn 

Werk aan de winkel

Dat betekent dat er naast de loonvraag over een aantal belangrijke zaken nog verder onderhandeld moet worden. De werkgeversdelegatie heeft gezegd dat ze de komende week gaan kijken wat voor financiële consequenties dit heeft mochten ze hier (deels) in meegaan. Het gaat dan om de volgende punten:

  • Verhoging ploegentoeslag
  • Betaling ploegenoverdracht
  • Afschaffen terugkomdagen

De volgende onderhandelingsronde staat gepland voor dinsdag 9 juli. Als er eerder nieuws is dan melden we dat natuurlijk. Voor verdere vragen en/of opmerkingen kunnen jullie mij per mail of telefonisch bereiken. 

Maak je collega lid

Is je collega al lid? Als jij je collega lid maakt, betaalt hij of zij slechts €24 voor de eerste 6 maanden. Jij ontvangt per aangebracht lid een cadeaubon van €20. Ga voor meer informatie naar www.cnv-ledenwerven.nl
Samen staan we sterker!

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Op de cao-pagina kun je het hele cao-traject volgen en bij alle fases meepraten, reageren of je vraagstellen. Klik HIER om direct naar de cao-pagina te gaan. Ontvang je deze nieuwsbrief per post, ga dan naar www.cnvvakmensen.nl en ga vervolgens naar het kopje cao en tik in het zoekveld Cosun in.

Mede namens mijn kaderleden,

Auke Wietze Bosma
Bestuurder CNV
M: 06 8192 0453
E: a.bosma@cnv.nl