CNV Vakmensen teleurgesteld over afwijzing persoonlijke leerrekening door Unilever

CNV Vakmensen wil in de nieuwe cao graag afspraken maken over de invoering van een leerrekening bij Unilever. Tijdens onze telefoongesprekken met jullie dit jaar hebben we van jullie te horen gekregen dat een loonsverhoging en de invoering van een persoonlijke leerrekening voor jullie de belangrijkste onderwerpen zijn. Helaas staan Unilever en CNV Vakmensen op beide punten ver uit elkaar. In deze nieuwsbrief een update.
Update cao-overleg
Op 16 december vond er alweer voor de 5e keer overleg plaats over een nieuwe cao voor jou en je collega's. Tijdens het laatste overleg op 24 november bleek dat de verschillen erg groot waren. Helaas moeten we vaststellen dat die verschillen niet heel veel kleiner zijn geworden.

De persoonlijke leerrekening
Ondanks ons pleidooi om tot modernisering van de cao te komen door meer eigen regie toe te staan op het gebied van opleiding en ontwikkeling, is Unilever niet bereid om afspraken met CNV Vakmensen te maken over de invoering van een persoonlijke leerrekening. We kunnen alleen maar met grote teleurstelling kennis nemen van dit standpunt, maar we geven de moed niet op. Hoewel Unilever ons niet tegemoet komt, is dit punt wat ons betreft niet van tafel. Daarvoor hebben teveel leden aan ons laten weten hoe belangrijk zij dit onderwerp vinden.

Loon
Tijdens de vorige onderhandelingen bood Unilever 0,5% per 1 april 2021 en €500 euro éénmalig. Dat was zelfs nog onder het inflatieniveau waardoor je koopkracht er zelfs op achteruit zou gaan.
In reactie op dit voorstel gaven CNV Vakmensen en FNV aan dat wij willen dat de lonen met 3,5% worden verhoogd. Zoals je wellicht nog weet, werden vlak voordat wij op 24 november het overleg ingingen, nog jubelende cijfers over Unilever gepresteerd. Weliswaar zijn dat de cijfers global, maar wij kunnen het niet rijmen met het geschetste beeld dat er nauwelijks een structurele loonsverhoging voor de medewerkers mogelijk is.
Op 16 december kwam Unilever met een aangepast loonbod van 1,3% op 1 januari 2021 en €250 euro éénmalig voor de afgelopen maanden waarin je de loonsverhoging had gemist, maar het is nog steeds niet voldoende.
Zelfs op plekken in Nederland waar het bewezen slecht gaat als gevolg van Corona, worden er nog cao's afgesloten met substantieel hogere loonsverhogingen dan Unilever nu biedt.




Pensioen

Zoals je weet, stijgen de kosten van de pensioenregeling hard. Als er niets gebeurt, is de premie straks 58% en stijgt deze zelfs nog verder door in 2022 en later. Jij als werknemer betaalt daarvan 3%. Het leeuwendeel van de kosten komt voor rekening van Unilever. Wij hebben aangegeven dat een andere berekeningswijze, waarmee enorm bespaard wordt op de kosten van de pensioenregeling, voor ons bespreekbaar is. Zo'n afpraak levert Unilever direct enorm veel geld op. In onze vorige nieuwsbrieven hebben we je al verteld dat als gevolg daarvan de kans op indexatie van je pensioen sterk verminderd wordt en dat wij daarom willen dat je minder of zelfs helemaal geen pensioenpremie meer hoeft te betalen.
Unilever geeft nu aan dat de werknemersbijdrage wat hen betreft van 3% naar 1,5% kan gaan. Dat wordt gepresenteerd als koopkrachtverbetering. En inderdaad op dit moment houd je daardoor meer geld over in je portemonnee, maar omdat de indexatie onder druk staat, lever je daar later koopkracht voor in. Vestzak, broekzak. Gelukkig heeft Unilever wél het voorstel om de opbouw te verlagen van tafel gehaald; datzelfde geldt voor het omzetten van het nabestaandenpensioen op risicobasis.

Andere onderwerpen waar we geen overeenstemming over hebben
In de eerste plaats hebben we het dan over de regeling vervroegd uittreden voor medewerkers in zware beroepen (SU Hellendoorn). Hoewel er door het kabinet een regeling is geschapen om hiervan gedurende 5 jaar gebruik te maken, wil Unilever dit voor slechts 3 jaar afspreken. Daarnaast wilden wij een uitbreiding van de 80-90-100-regeling voor alle medewerkers. Unilever wil dat alleen voor een kleine groep (medewerkers in ploegendienst in Hellendoorn) en gedurende 2 jaar. Ook over thuiswerken wil Unilever geen afspraken maken. Ons voorstel met betrekking tot beperken van nachtarbeid voor 60+'ers is evenmin bespreekbaar.

Gevoel van teleurstelling overheerst
Nadat Unilever eind november nog had gecommuniceerd, ook naar jullie, dat de meeste verschillen overbrugbaar waren (met uitzondering van pensioen en loon), hadden we niet verwacht dat onze voorstellen nu zo'n koud onthaal zouden krijgen. Het is nu echter niet anders.

Verder op 7 januari

In het nieuwe jaar praten we verder. Wij zijn benieuwd naar jouw mening over de gang van zaken. Laat ons weten hoe jij over een en ander denkt. Dat helpt ons om jouw mening en die van je collega's nog beter voor het voetlicht te krijgen. Mail 'naar mij via a.bulsink@cnvvakmensen.nl De mails worden alleen gebruikt door onszelf om vast te stellen of jij vindt dat we nog steeds voor jou op de goede weg zijn.
Deel dit bericht met je collega's zodat zij volledig geïnformeerd zijn over het cao-proces. Lid worden kan ook nog steeds. Als je collega lid wordt vóór 31 december a.s. betaalt Unilever de contributie voor de eerste 12 maanden van het lidmaatschap.

Voor nu wens ik je mede namens Ruud Poort, Natasja den Daas en Rob Menting goede feestdagen toe en bovenal een gelukkig en gezond 2021.

Aletta Bulsink
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 20 47 1888
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl