CNV-leden stemmen unaniem in met Cao Dranken

De afgelopen 2 weken kon je je stem uitbrengen over de Cao Dranken. De CNV-leden stemmen allemaal in. Niet-leden konden ook stemmen. Van hen stemt 78% voor.

Twee loonsverhogingen in de komende twee maanden
Je krijgt met je loon in december een loonsverhoging van 4% met terugwerkende kracht. In januari 2020 krijg je nog eens 2,5 % loonsverhoging. (Als je al eerder een loonsverhoging hebt gehad in 2018 of 2019 wordt die hiervan afgetrokken.) Je krijgt meer positie als je vraagt om opleiding. En CNV Vakmensen staat sterker in het voor elkaar krijgen van jouw belangen. In de komende maanden zetten we het onderhandelingsresultaat om in een nieuw cao-boekje. In 2020 gaan we weer onderhandelen over de nieuwe cao. Via www.jeachterban.nl/dranken kun je ook dan weer je mening geven.
Het onderhandelingsresultaat op hoofdlijnen:

Functie-opleiding
De werkgever is verplicht je training en opleiding te geven. Hij betaalt het ook. Je volgt deze opleiding tijdens werktijd. Kan dat niet, dan krijg je de extra tijd vergoed (bijvoorbeeld overuren). Je hoeft deze trainingen nooit terug te betalen.
Opleiding die je breder inzetbaar maakt
Als de training vlak bij je huidige functie zit, dan krijg je vrijwel alle tijd en kosten terug. Hoe verder van je huidige functie, hoe minder tijd en geld je krijgt.
Positie van de cao
De werkgevers erkennen dat ze de collectieve loonsverhoging met CNV Vakmensen moeten afspreken. Een bedrijf mag daar niet op eigen houtje iets van af halen of bij doen.
Werkingssfeer cao: tot nu toe is vaak niet duidelijk of je onder de cao valt. In de nieuwe cao komt duidelijk te staan: iedereen die werkt doet tot 170 Orba-punten, ongeacht hoe hoog je salaris is. Twijfel je? Wij kunnen je functie-omschrijving checken.
Positie CNV Vakmensen en ondernemingsraad
Voortaan kunnen we in elk bedrijf een ledenvergadering houden, nieuwsbrieven op de publicatieborden hangen, ondernemingsraden ondersteunen. CNV Vakmensen krijgt daar ook geld voor. En in de cao staat bij een aantal onderwerpen nu duidelijk dat de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft.
De vakbondscontributie
is nu eens voor altijd geregeld: je kunt die via je loonstrook aan het eind van het jaar bruto-netto maken, een voordeel van al gauw €60 per jaar.
Generatiepact
In 2021 komt er een generatiepact met bijvoorbeeld 80% werken, 90 % loon en 100% pensioenopbouw voor ouderen. Jongeren kunnen dan eerder een vaste baan krijgen. Ouderen krijgen in 2021 ook een financieel planningsgesprek. Dan kun je beter beslissen of je korter kunt werken. De werkgever betaalt dat gesprek, maar hoort niets over de uitkomst.
Werkgevers krijgen weinig van de door hen gewenste flexibilisering. Er komt wel een matrix in de cao te staan, maar die is gewoon precies hetzelfde als wat je nu krijgt.
Bijzonder verlof
Er gaan een paar bijzonder verlof-mogelijkheden uit de cao.
De BO-toeslag
verdwijnt voor nieuwe medewerkers. Als je nu een BO-toeslag hebt, houd je die gewoon.
Het loonbod
blijft zoals het is. CNV Vakmensen vindt het loonbod mager, maar jullie hebben daar wel mee ingestemd. Je krijgt met terugwerkende kracht over heel dit jaar in december 4 % en in januari daar direct achteraan weer 2,5%. Heb je in 2018 of 2019 al een collectieve loonsverhoging gehad, dan mag die hier van af. Werkgevers zullen in de toekomst niet meer zulke cao-kapotmakende loonsverhogingen buiten CNV Vakmensen om meer geven.

Roel van Riezen, bestuurder CNV Vakmensen
E r.vanriezen@cnvvakmensen.nl  / M 06 5160 2034