CNV-leden stemmen in met loonbod cao Dranken

CNV-leden en ook de niet-leden stemmen in meerderheid voor het loonbod van de werkgevers. Dit betekent dat we verder onderhandelen over de vernieuwingsagenda. Dit geldt alleen voor CNV Vakmensen en de Unie. De leden van de FNV stemden tegen.

Akkoord met loonbod cao Dranken
Via ons kanaal heeft de grote meerderheid met het loonbod van de werkgevers ingestemd. We beseffen dat meer mensen tegen hadden gestemd, als de vraag over acties er niet bij had gezeten. Maar aan de onderhandelingstafel konden we niet meer bereiken. Aan een vrijblijvende stem hebben we ook niets. 

Bekijk de volledige uitslag op Je Achterban ->*

Wat was het loonbod?
Het loonbod waar dit over gaat is als volgt:

  • 0 % loonsverhoging op 1 januari 2018
  • 4 % loonsverhoging op 1 januari 2019, dus met terugwerkende kracht
  • 2,5 % loonsverhoging op 1 januari 2020

Deze loonsverhogingen van in totaal 6,5% krijg je alleen als we ook een aantal vernieuwingsafspraken maken. Levert deze vernieuwing de bedrijven geld op? Dan komt dat bovenop de 6,5%. Kost deze vernieuwing de bedrijven geld? Dan gaat dat van de 6,5% af.  

Is jouw stem definitief?
Nee, want er is nog geen cao-akkoord. We onderhandelen op dit moment over de vernieuwingsagenda. Als we daarmee klaar zijn, dan mag je nog een keer stemmen over het totaal van loon en overige punten. Die stem is wel definitief. Wat vind jij van de punten waar we nu over onderhandelen?  

Laat je horen op Je Achterban ->

Trekken de bonden niet gezamenlijk op?
Helaas is de uitslag van de stemming bij de drie bonden verschillend. Bij De Unie heeft de meerderheid ook ingestemd met het loonbod, bij de FNV heeft de meerderheid het loonbod afgewezen. Dat betekent dat alleen CNV Vakmensen en De Unie nog met de werkgevers onderhandelen op dit moment. Alle drie de bonden moeten doen wat hun leden van hen vragen.  

*Ontvang je deze nieuwsbrief per post? Ga dan naar www.jeachterban.nl/dranken en praat mee. Hier kun je ook al je vragen en opmerkingen kwijt.

Roel van Riezen
bestuurder
E.: r.vanriezen@cnvvakmensen.nl
M.: 06 51 60 20 34