Cargill: Alleen ouderenregeling bij acceptatie eindbod

Cargill en bonden leken vandaag een aardige stap te zetten richting het uitwerken van het pensioenakkoord, tot op het einde bleek dat Cargill alleen akkoord hiermee gaat als jullie het ultieme loonbod van 18 september (1,25% voor vijf maanden per 1-8-2020) gaan accepteren.
Cao voor het uitvoeren van het pensioenakkoord
Cargill en bonden waren vandaag onderweg naar een prima overeenkomst. Medewerkers vallend onder de Cargill-cao's kregen de kans om de komende vijf jaar (2021-2025), als zij drie jaar voor de AOW belanden, eerder te stoppen met werken. Dit middels een vergoeding van (driemaandelijks uitgekeerd) 1767 Euro bruto per maand als je eerder stopt dan op je AOW-leeftijd.  Medewerkers in de 80-96-100 regeling mochten ook voor 100% van dat bedrag meedoen. Cargill stelde voor om hier maar gelijk een aparte cao van te maken voor 5 jaar. De bonden zijn hiermee akkoord gegaan.

Addertje onder het gras
Wij deelden dit mede aan Cargill en gaven aan dat we de komende tijd twee ledenraadplegingen gaan houden. Een over het eindbod (ultieme voorstel van werkgever waar je alleen nog maar ja of nee op kan zeggen) op de cao voor vijf maanden van 18-9 (zie bijlage). Én een over dit pensioenakkoord tussen bonden en Cargill.  Wij vinden namelijk dat, ook al zijn we wellicht niet blij met het in onze ogen lage loonbod van 1,25% voor een cao van vijf maanden, de pensioenregeling, met gezinde spoed ingevoerd kan worden bij Cargill. Dit via een aparte cao van vijf jaar waarin alles gelijk geregeld is. Precies de constructie die werkgever zelf voorstelde.

Tot onze verbazing gaf Cargill echter vervolgens aan dat die 5-jarige cao waarin we vroeger met pensioen gaan mogelijk maken alleen ingevoerd mocht worden als onze leden óók akkoord gaan met het al eerder gedane voorstel voor een cao van 5 maanden en een loonsverhoging van 1,25% van 1 augustus tot en met eind december van dit jaar. Zo niet, dan óók geen mogelijkheid om vervroegd met pensioen te gaan met een werkgeversbetaling die werkt als een vervroegde AOW. Maar dan alleen als je de komende vijf jaar als werknemer minder dan drie jaar voor de AOW-leeftijd zit.

Koppelverkoop
Kortom, Cargill doet aan koppelverkoop, lijkt het. Je moet alles accepteren of je krijgt niks. Maar moet dat wel zo ? Wat vakbonden willen is een afspraak die op alle vlakken de toets der kritiek kan weerstaan. In deze koppelverkoop krijg je het een maar moet je het ander laten.
De goede afspraak (de pensioenafspraak) kan ook gemaakt worden met jullie vakbonden, zonder dat we ook al een akkoord hebben over de cao. Wij willen het goede niet laten ook al hebben we nog een (mogelijk) geschil over de loonsverhoging. Maar Cargill wil dat beslist niet.

Een merkwaardige gang van zaken, waar we jullie de komende weken zeker uitgebreid over gaan raadplegen en informeren. We houden jullie op de hoogte! Neem gerust contact op met je bestuurder Michiel Wallaard via m.wallaard@cnvvakmensen.nl en 06-20471892.

Downloads