Cao-voorstellen Bunge Loders Croklaan

De voorstellen van CNV Vakmensen voor de cao-onderhandelingen zijn besproken in onze ledenvergadering. Als overlegdata met de werkgever hebben wij afgesproken 6 maart, 28 maart en 3 april. Ik laat me vergezellen door een wat uitgebreidere delegatie.

Mijn collega Soraya Faez zal ook aanwezig zijn. Roelof van Eerde en Bart Driesten zullen als vanouds meegaan. Daarnaast zal nu ook Wilco de Best mee gaan, omdat hij mogelijk Roelof van Eerde zal opvolgen. Tenslotte hebben wij Hans van Harskamp gevraagd om reserve-delegatielid te zijn. Hij is er alleen bij als hij een ander kan vervangen.

Wij gaan er van uit dat we in constructief overleg tot een goede cao komen. Onze voorstellen luiden:

Zeker van werk
In de ledenvergadering speelde dit een duidelijke rol. Aan de ene kant ziet men, dat aan collega’s getrokken wordt door andere bedrijven. Aan de andere kant ziet men ook dat Bunge kijkt naar efficiency en dus naar banen. Daarom staat in de CNV-voorstellenbrief de loonontwikkeling en de formatie centraal. CNV Vakmensen vraagt om werkzekerheid gedurende de looptijd van de cao en daarna.

Looptijd
CNV Vakmensen stelt een looptijd voor van 1 jaar, te weten van 1 maart 2019 tot 1 maart 2020.

Inkomen
CNV Vakmensen stelt een loonsverhoging voor van 4 % per 1 maart 2019.

Generatiepact
Het werk is zwaar, zeker als dat in nachtdienst gebeurt. Ter verlichting stelt CNV Vakmensen voor dat elke medewerker vanaf 5 jaar voor de AOW-leeftijd 67% kan gaan werken tegen 83% loon en 100% pensioenopbouw. Voordat de medewerker besluit kan hij op kosten van Bunge Loders Croklaan vragen om een uitgebreid financieel advies. Een essentieel onderdeel van het generatiepact is, dat de vrijgevallen uren met een vaste baan worden bezet door mensen uit jongere generaties. Een generatiepact kan alleen slagen bij voldoende bezetting.

Artikel 14 deeltijd
CNV Vakmensen stelt voor om dit artikel voor alle deeltijdmedewerkers van toepassing te laten zijn. Dat betekent dat de huidige restrictie er uit gaat. 

Internationale solidariteit
CNV Vakmensen stelt voor dat Bunge Loders Croklaan een bijdrage van 10.000 Euro geeft aan een vakbondsproject in het buitenland.  

Alle werkzaamheden betalen
Er is discussie over de ploegenoverdracht en over oproepen in consignatie. CNV Vakmensen stelt voor om alle werkzaamheden als betaalde arbeidstijd te zien. 

Jubileumgratificatie
In de cao wordt bij het 40-jarig dienstverband maar de helft van de regeling benoemd. CNV Vakmensen stelt voor om bij 40 jaar de huidige praktijk op te nemen, dat 2 maandinkomens worden betaald waarvan de helft netto en de andere helft bruto.

Werkgeversbijdrage
CNV Vakmensen stelt voor deze regeling voort te zetten.  

Vakbondscontributie
CNV Vakmensen stelt voor om de fiscale faciliteit definitief in de cao op te nemen (dus niet meer in het protocol).  

Werkervaringsplaatsen
CNV Vakmensen stelt voor om de huidige inspanningen voort te zetten.

Tot zover de voorstellen van CNV Vakmensen. Los van deze voorstellen hebben wij nog enkele vragen hoe Bunge Loders Croklaan de cao toepast:

Consignatie: Wat wordt er betaald bij een telefonische oproep, waarbij de medewerker niet naar het bedrijf hoeft te gaan? Is deze betaling bovenop de consignatievergoeding? Krijgen de assistent managers deze vergoedingen ook?

Opkomstdagen: Welke bezigheden hebben werknemers het afgelopen jaar gehad tijdens opkomstdagen? Als iemand ziek is tijdens een opkomstdag, wat gebeurt er dan met de opkomstdag? Hoe lang van te voren hoort een werknemer op welke dagen zijn opkomstdagen vallen?

RAB: Is het te behalen bedrijfsresultaat (doel) over het halve boekjaar tot 1 januari 2019 en over het hele boekjaar 2019 samen met de ondernemingsraad vastgesteld? Hoe hoog zijn die doelen? Welk bedrijfsresultaat is gehaald over het halve boekjaar tot 1 januari 2019?

Afhankelijk van de antwoorden dient CNV Vakmensen mogelijk extra voorstellen in.

Roel van Riezen, bestuurder
E.: r.vanriezen@cnvvakmensen.nl
M.: 06 51 60 20 34