Cao-overleg Unilever verloopt zeer moeizaam

De standpunten van enerzijds CNV Vakmensen en FNV en anderzijds Unilever staan ver uiteen als het gaat om een nieuwe cao voor de medewerkers van Unilever. In deze nieuwsbrief praten we je bij over de stand van zaken na 4 onderhandelingsrondes.
Unilever over de pensioenregeling
Zoals we ook al in onze vorige nieuwsbrief schreven: de kosten van de pensioenregeling rijzen voor Unilever de pan uit. Daarom wil Unilever dat hier iets aan gebeurt. Wij hebben aangegeven dat wij begrip hebben voor het feit dat er iets aan de kosten moet gebeuren, maar we willen wel dat de pensioenregeling zelf (zoveel mogelijk) in stand blijft. Er zijn manieren om iets te doen aan de kosten. In onze vorige nieuwsbrief hebben we daar meer over verteld. Tijdens het vorige cao-overleg hebben we aangegeven dat we bereid zijn om aan die knoppen te draaien. Dat betekent voor Unilever een besparing in de kosten voor pensioen van ca 58% naar 40%. Maar helaas is dat niet genoeg voor Unilever. Men wil nu ook de opbouw verlagen van 1,875% naar 1,75% per jaar (waardoor je direct minder pensioen gaat opbouwen) en men wil het nabestaandenpensioen dat nu ook op opbouwbasis plaatsvindt omzetten naar een nabestaandenpensioen op risicobasis. Dat betekent dat het pensioen voor jouw nabestaanden verzekerd is zolang jij werkzaam bent voor Unilever. Vertrek je of ga je met pensioen, dan is er geen sprake meer van nabestaandenpensioen. En ook als je geen nabestaanden hebt waarvoor je een stukje inkomenszekerheid wilt regelen, dan geldt bij een nabestaandenpensioen op opbouwbasis dat je dat op je pensioendatum kunt inruilen voor extra ouderdomspensioen. Moet je het nabestaandenpensioen dan alsnog regelen, dan kost je dat ca. 20% van je ouderdomspensioen.

Wij zijn er niet voor om de pensioenregeling van Unilever inhoudelijk te verslechteren, ook omdat we binnenkort toch ook met Unilever in gesprek moeten over veranderingen in de regeling vanwege het pensioenakkoord. Wij voelen er niets voor om wat dat betreft op achterstand te beginnen. Dat hadden wij Unilever laten weten. Desondanks kwam men met het voorstel om de opbouw te verlagen en het nabestaandenpensioen te verslechteren door dit op risicobasis te willen verzekeren.

Vakbonden over de pensioenregeling
Wij willen de huidige regeling zoveel mogelijk in stand houden, omdat Unilever volgens ons al voldoende 'verdient' door uit te gaan van een andere financiering, omdat we vinden dat jij recht hebt op een fatsoenlijke pensioenregeling en omdat we een goede uitgangspositie willen hebben voor onze besprekingen over een nieuwe regeling in het kader van het pensioenakkoord.
Wij hebben voorgesteld om de werknemersbijdrage van 3% te verlagen naar 0 in ruil voor de andere financieringsmethode. Unilever zegt dat ze de werknemerspremie wil verlagen van 3 naar 2%.

Unilever over loon
En vervolgens zegt Unilever dat je er qua koopkracht 1% op vooruit gaat, omdat je in hun voorstel 1% minder pensioenpremie gaat betalen. Niet alleen is dat een kwestie van sigaar uit eigen doos (krijg je het geld nu of later als je met pensioen bent) maar bovenal is het geschetste beeld niet correct. 1% minder pensioenpremie is niet hetzelfde als 1% extra loon; je betaalt immers over een deel van je inkomen (de franchise van ca. 14.000 euro) geen pensioenpremie. Wat Unilever er dan wél bij wil geven is een structurele loonsverhoging van 0,5% op 1 april 2021 en 500 euro éénmalig. Daarmee ga je er in koopkracht op achteruit. Je kunt je voorstellen dat wij daar geen ja op kunnen zeggen, zéker niet na de positieve berichten over de derde kwartaalcijfers vlak voor het vorige cao-overleg.

Vakbonden over loon
In reactie op het voorstel van Unilever met betrekking tot loon hebben wij voorgesteld de lonen structureel met 3,5% te verhogen.

Andere onderwerpen
Wij hebben voorgesteld dat er een thuiswerkvergoeding komt van 40 euro netto per maand. We zijn bereid om de afspraken rondom flex in Hellendoorn met een externe partij te evalueren. Pas na de evaluatie bepalen we wat er met de uitkomsten gebeurt. Unilever wil voor de medewerkers van WL1 dezelfde regels performance management toepassen als nu op WL2 gebeurt. Vakbonden wijzen dit af omdat we niet zien wat dit de medewerker aan verbetering brengt.

Unilever heeft ons uitgenodigd om mee te doen aan een studie naar levensfase- en arbeidsfasegericht personeelsbeleid. In eerste instantie werd dit gekoppeld aan een nieuw af te sluiten sociaal plan, maar dat werd later losgelaten. Wij willen wel meedoen aan een dergelijke studie maar niet als dat gekoppeld wordt aan een sociaal plan. De huidige scans (loopbaan- en financieel) zijn succesvol en worden voortgezet.
We willen een regeling waardoor de mensen in zware beroepen (Hellendoorn) 5 jaar eerder kunnen stoppen met werken. Dit is de RVU-regeling die mogelijk is op basis van het pensioenakkoord. Unilever wil die regeling 2 jaar uitproberen en dan evalueren. Wij willen de maximale periode die mogelijk is (en dat is 5 jaar), gebruiken. Verder willen we de 80-90-100-regeling uitbreiden naar 7 jaar, voor iedereen.
Over rouwverlof heeft Unilever in reactie op onze voorstellen een tekstvoorstel gedaan, waardoor dit beter bespreekbaar wordt. Helaas is men niet bereid om verlof toe te kennen, maar het is een begin.
Wij willen écht afspraken maken over de persoonlijke leerrekening. We hebben voorgesteld om hiervoor 500 euro per jaar beschikbaar te stellen. Ik kom daar hieronder op terug.
En tenslotte willen we afspraken maken over een 'maand' (of andere periode) van de vakbond, de vergoeding van contributie voor nieuwe leden en het recht op onbereikbaarheid.

De leerrekening

Op basis van jullie input zetten we tijdens dit overleg hard in op het maken van afspraken over een leerrekening. Unilever geeft aan dat ze het meer mogelijk wil maken dat je een vergoeding krijgt voor een opleiding op basis van de afspraak die nu in art. 6.2. van de cao staat, maar ze wil (nog) niet aan de leerrekening, terwijl wij keer op keer aangeven dat dat nu juist zo belangrijk is omdat er bij de leerrekening juist sprake is van eigen regie (een punt waar het teveel/te vaak aan ontbreekt als het gaat om de op zichzelf verder mooie afspraak rondom ontwikkeling zoals die nu in de cao staat).
We staan nu op het punt waarop de discussie scherp verloopt. Aan ons is de vraag gesteld of wij bereid zijn om de (op papier mooie maar in de praktijk lege) afspraak in art.6.2. in te leveren voor een concrete afspraak over de leerrekening. Laat het ons weten, zodat wij de juiste keuzes namens jou blijven maken (nog even ter info: het bedrag van art. 6.2 uit de cao vervalt elk jaar; het is de bedoeling dat het bedrag van de leerrekening gedurende 5 jaar opgespaard kan worden tot een totaal van max. 2500 euro).
Stuur bestuurder Aletta Bulsink een mail vóór 5 december a.s. via a.bulsink@cnvvakmensen.nl en geef daarop aan of je het huidige artikel wilt behouden of dat je kiest voor de leerrekening.

Volgend overleg op 10 december a.s.
Er is een vervolgafspraak gepland voor 10 december a.s. Uiteraard houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Aletta Bulsink
bestuurder CNV Vakmensen
M : 06 - 2047 1888
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl

Onderhandelingsdelegatie CNV Vakmensen Natasja den Daas, Ruud Poort, Rob Menting