Cao-overleg Unilever van start

Op 8 oktober hebben CNV Vakmensen en FNV met Unilever overlegd over jouw cao. De voorstellen(-brief) die we hebben opgesteld op basis van jouw input en die voor ons de inzet is om te komen tot een nieuwe cao hebben we in samenwerking met het FNV tijdens het overleg toegelicht en gedeeld met Unilever. Van de zijde van Unilever is aan ons verteld wat hun inzet is. Hieronder lees je meer.

Over de inzet van Unilever
Er zijn een paar heikele punten die je werkgever op tafel heeft gelegd. Allereerst gaat het over de flexibiliteit van de fabriek in Hellendoorn. Volgens Unilever bieden de recent gemaakte afspraken met betrekking tot flexibiliteit toch te weinig soelaas om op termijn voldoende competitief te blijven. De vakbonden hebben daar met enige verbazing op gereageerd omdat de nieuwe afspraken nog maar net van kracht zijn geworden, nog nauwelijks tijd hebben gehad om tot uitvoering (en resultaat) te komen en omdat er ook niet geëvalueerd is.

De kosten van pensioen stijgen tot zeer grote hoogte. Dit jaar gaat het om 52% waarbij jij 3% van je salaris boven het drempelbedrag betaalt en Unilever 49,2%. UL is bang dat de kosten nog verder zullen stijgen en wil daarom met ons praten over aanpassingen in de regeling. Dan gaat het over een andere berekeningsmethode, het verlagen van het opbouwpercentage of versoberen van de regeling voor het partnerpensioen.

Unilever wil dat de beloning/bonus meer mee gaat ademen met hoe het in bedrijf gaat. Er moet daarbij meer worden gekeken naar het eigen functioneren, de relatieve salarispositie en de resultaten van het bedrijf.

Nu het thuiswerken voor veel medewerkers normaal is en langer lijkt te gaan duren, wil Unilever een structurele regeling afspreken met de vakbonden en de COR.
In het kader van de future of work zijn er in de vorige cao afspraken gemaakt over het aanbieden van loopbaanscans en financiële scans. De belangstelling daarvoor is veel groter dan van tevoren gedacht. Unilever wil daar mee doorgaan.

Op het gebied van loon komt Unilever tot nu toe met een niet al te gevulde portemonnee. Het is een heel lastig onderwerp. Het niveau is al hoog volgens UL. Dit jaar ligt een loonsverhoging erg moeilijk. Misschien een eenmalige uitkering? Wellicht zijn er andere manieren om medewerkers toch tegemoet te komen?

Standpunten liggen ver uiteen
Zoals je zelf kunt concluderen liggen de verbeteringsvoorstellen van de vakbonden en de voorstellen van Unilever ver uit elkaar.
De bedoeling is dat er op 22 oktober aanstaande verder gesproken zal worden en dan zullen we op elkaars voorstellen reageren.
Het is nu te vroeg om al te concluderen maar gemakkelijk wordt het waarschijnlijk niet.

Heb je vragen of opmerkingen?
Als je vragen of opmerkingen hebt dan kun je mij mailen via onderstaand mailadres.

Aletta Bulsink
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 47 18 88
E: a.bulsink@cnvvakmensen.nl