Cao-overleg Hoveniers van start

VHG en CNV hebben een start gemaakt met de onderhandelingen over een nieuwe cao Hoveniers die op 1 oktober 2024 zou moeten ingaan. Beide hebben voorstellen gedaan om de huidige cao aan te passen en hebben die toegelicht. Het overleg vond plaats in een goede sfeer. Op 18 september praten we verder.

Op donderdag 5 september heeft het eerste overleg plaatsgevonden over een nieuwe cao Hoveniers. CNV heeft zich deze zomer op dit overleg voorbereid door een enquête uit te zetten onder leden en niet uit de Hoveniersbranche. Belangrijke conclusie uit de enquête waren:

  • De overgrote meerderheid gaf aan plezier in het werk te hebben;
  • Een goede loonsverhoging;
  • Verbetering van de reiskostenvergoeding;
  • Uitbreiding van de maatregelen om duurzaam inzetbaar te blijven.

Daarnaast vinden jullie dat er meer duidelijkheid moet komen wanneer de consignatie-/strooivergoeding nu moeten worden uitbetaald en moeten er maatregelen worden genomen om de werkdruk te verlagen. Deze uitkomsten van de enquête, samen met het arbeidsvoorwaardenbeleid, gesprekken die wij hebben gevoerd met jongeren op Hoveniersscholen en onze ervaringen in de afgelopen periode hebben we besproken met de cao-commissie van het CNV. Hieruit is een voorstellenbrief gemaakt. Deze is naar werkgevers gestuurd en hebben we dus donderdag toegelicht.

Werkgevers doen ook voorstellen

Niet alleen CNV heeft voorstellen gedaan voor die nieuwe cao, maar ook VHG heeft dat gedaan. Belangrijkste voorstellen die VHG doet zijn:

  • De opzegtermijn voor werknemers verder verlengen;
  • De normale bedrijfstijd laten beginnen vanaf 5.00 uur in plaats van vanaf 6.00 uur;
  • Imago-campagne, waaraan werknemers zouden moeten meebetalen;
  • Duurzame inzetbaarheid voor jongeren en ouderen voortzetten en/of verbeteren binnen de financiële mogelijkheden;
  • Verbeteren van de regelingen rond scholing binnen de financiële mogelijkheden.

We hebben nog niet op deze voorstellen gereageerd. Wel hebben we uitgebreid gesproken over hoe het gaat in de Hovenierssector. VHG en CNV zien beiden dat het redelijk goed gaat en dat de werkdruk voor werknemers hoog is doordat er moeilijk goede mensen te vinden zijn. VHG geeft daarbij aan dat de kosten de afgelopen jaren sterk gestegen zijn, dat de marges soms beperkt zijn en dat ze voor de toekomst risico’s en bedreigingen ziet. VHG heeft nog geen loonbod gedaan. Op 18 september praten we verder.

Volg de onderhandelingen via WhatsApp

Leden van CNV worden natuurlijk op de hoogte gehouden van de onderhandelingen via deze nieuwsbrief, maar je kunt ook op de hoogte blijven door lid te worden van de WhatsApp-groep. Als je je wilt aansluiten bij de WhatsApp groep kun je op je telefoon deze link (of https://bit.ly/3VZjU1e) gebruiken. Als je wilt reageren kun je me een persoonlijk bericht sturen of een e-mail naar onderstaand mailadres. Meer informatie over de cao Hoveniers kun je vinden op jouw cao-pagina www.cnv.nl/hoveniers . Ontvang je deze nieuwsbrief via de post, dan kan je naar de cao-pagina via www.cnv.nl/caos en type “Hoveniers” in het cao-zoekveld.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan kun je contact opnemen met mij.

Jeroen Warnaar
Bestuurder CNV
M: 06 20 35 49 90
E: j.warnaar@cnv.nl